Leonard Orban, consilierul preşedintelui României a declarat că cele şase centre ale României, au o capacitate totală de 950 de locuri, din care în momentul de faţă 770 sunt locuri libere.

Revenind la Maramureş, şi mai interesant este faptul că în Borşa lumea vorbeşte în aceste zile că autorităţile centrale au luat în calcul crearea unui nou centru de refugiaţi în locul unde a funcţionat până anii trecuţi unitatea militară de vânători de munte. La Prefectura Maramureş nu s-a primit nimic oficial încă în acest sens. Prefectul Anton Rohian a declarat că nu se pune problema că Maramureşul ar fi sau nu pregătit pentru un aflux de refugiaţi, ci trebuie discutat de integrarea lor socială.

„La nivelul Instituţiei Prefectului judeţului Maramureş nu s-a primit nimic oficial încă. Mă gândesc şi la problema cetăţenilor ucraineni care fug de război, iar la ceilalţi migranţi despre care se vorbeşte atâta, acum vom vedea. Maramureşul a fost dintotdeauna un judeţ ospitalier. Are un centru pentru refugiaţi la Şomcuta Mare. Dacă se va pune problema de primire de refugiaţi trebuie să avem o discuţie clară cu toţi factorii implicaţi. Trebuie să vedem problema integrării lor sociale”, a declarat reprezentantul

Guvernului în teritoriu.

La Şomcuta, linişte deocamdată

„Centrul de la noi, de la Şomcuta Mare are o capacitate de 100 de locuri, cu posibilitate de extindere. Nu ştiu dacă ar fi probleme deosebite dacă ar veni, poate cu hrana pe termen lung. Din ce ştiu eu, centrul e ocupat acum în procent de 10%. Nu ştim ce va fi. Cu cei care au fost din 2006, de când s-a deschis centrul, nu am avut probleme deosebite. Unii lucrează pe la oameni prin oraş, unii sunt în tranzit doar”, a explicat primarul din Şomcuta Mare, Florin Talpoş.

În Borşa, primarul dă asigurări că nu se pune problema unui astfel de centru în oraş. „A fost într-adevăr o comisie de la Ministerul Apărării, care a făcut un inventar al clădirilor. A fost un litigiu pe acele terenuri, dar s-a stins. Ei vor să intabuleze clădirile şi abia apoi vor putea să le dea o utilizare. Eu aş mai spune că oamenii nu ar trebui să uite şi că noi am fost pe drumuri şi alţii ne-au primit la ei”, a adăugat Sorin Timiş.

Sunt şi voci care susţin ideea că migranţii care ar ajunge în Maramureş ar însemna şi forţă de muncă nouă, care să presteze oarecum muncile pe care maramureşenii noştri le fac în ţări străine acum şi de care se feresc în ţară. În Borşa, un centru de detenţie ar aduce 800 de locuri de muncă şi din punct de vedere economic ar fi util.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și