Spitalele prescriu tratamente pe care pacienții nu le găsesc, părinții ajung să cumpere vaccinuri pentru copii din Bulgaria ori Ungaria, ca în perioada penuriei din comunism. Cum s-a ajuns la situația în care, în ciuda abundenței de mărfuri dintr-o economie care-și bazează creșterea pe consum, tocmai unele medicamente vitale să lipsească?

Cauzele sunt multiple și țin atât de organizarea instituțiilor, cât și de o serie de măsuri și taxe care au determinat ca prețurile medicamentelor să facă neprofitabilă menținerea lor pe piața locală.
Un singur exemplu: departamentul din Agenția Națională a Medicamentului care aprobă și monitorizează studiile clinice avea în 2018 doar patru angajați. Un număr extrem de mic, raportat la complexitatea domeniului care presupune analiza a sute de dosare anual. Imposibil deci ca acești patru angajați să poată gestiona o activitate care ar trebui să susțină o etapă importantă din accesul la tratamentele inovative pentru pacienți.

CRIZA ACTUALĂ A MEDICAMENTELOR

În ultimii 4 ani mai mult de 2.000 de medicamente au fost retrase de pe piață, 400 dintre acestea fiind medicamente originale, majoritatea fără alternativă terapeutică, ceea ce înseamnă 20% din număr total de medicamente de ultimă generație care au fost introduse în România.

Legislația imprevizibilă și permanentele improvizații de ultim moment, provocate de crizele care explodează mediatic, sunt însă bariere importante în calea accesului pacienților români la medicamentele inovative. Inițiativa autorităților privind interzicerea exporturilor paralele, pentru o perioadă de șase luni, până la 31 martie 2020, în cazul a 125 de citostatice și 47 de imunosupresoare cu risc crescut de discontinuitate în aprovizionare, e ilustrarea perfectă a problemei. Puse în fața unui fenomen real, care golește piața internă de citostatice, Ministerul Sănătății și Agenția Națională a Medicamentului au emis un proiect de ordin în acest sens. Proiectul se află încă în dezbatere publică și Ministerul Sănătății susține că acesta ar putea intra în vigoare începând cu 24 octombrie.

Citește mai mult pe g4media.ro


Preluare: g4media.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și