Este o problemă națională, ca atare nici Maramureșul nu stă deloc bine. Părinții sunt cei care trebuie să găsească o soluție, iar cei mai mulți aleg să plece în Ungaria după aceste vaccinuri.

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică a județului Maramureș țin să arate că, în momentul de față, singurele vaccinuri existente în județ sunt cele pe care le au spitalele pe stoc. Atât și nimic mai mult. La spitalul de Recuperare Borșa, spre exemplu, potrivit declarațiilor făcute de către managerul Ana Pop, au fost două vaccinuri pentru hepatită de tip B. Unul s-a administrat deja la un nou născut, iar pe stoc mai există doar unul singur.

„Vaccinuri avem numai ce a mai rămas pe stocuri. Atât. Există vaccinul BCG, ROR și cam atât. Spitalele nu trebuie să ni se plângă nouă că nu sunt vaccinuri. Noi nu avem ce face. Nu sunt nici în farmacii aceste vaccinuri. Nu știu ce trebuie să facă părinții, unde să se ducă. Am înțeles că undeva în martie am putea avea noi vești, dar o să vedem atunci”, a precizat, pentru Glasul Maramureșului, directorul DSP Maramureș, dr. Rareș Pop.

„Noi am avut două doze de vaccinuri pentru hepatita B. Acum mai este o singură doză. Oricum, la noi se nasc puțini copii. Am avut două sau trei nașteri până acum. După cinci zile, e treaba medicilor de familie ce se întâmplă cu acești copii. Noi, în spital, facem ce ține de noi. Dar problema aceasta, cu lipsa vaccinurilor este o problemă națională”, a menționat Ana Pop, managerul Spitalui Borșa.

„Eu am fost nevoită să merg până în Ungaria după acest vaccin împotriva hepatitei B. Nu mi se pare normal, pentru că statul nu și-a făcut treaba. Dar când ești părinte, mergi și până la capătul pământului, dacă trebuie, pentru copilul tău. Oricum, mi se pare o bătaie de joc la adresa părinților, care sunt puși pe drumuri. Și drumul costă, apoi cumperi vaccinul și nu e ieftin. Și în tot acest timp, statul își bate joc de tine”, a menționat Anișoara, o mămică din Baia Mare.

Florian Bodog, ministrul Sănătății, a declarat recent că a găsit la minister o situație dezastruoasă, cu

„vaccinuri insuficiente sau chiar neachiziționate. Din cele 5 vaccinuri obligatorii cu care trebuie imunizați copiii, numai în cazul vaccinului împotriva tuberculozei, adică al vaccinului BCG, există doze suficiente. În cazul celorlalte vaccinuri, am constatat lipsa de stoc sau stocuri insuficiente, ba chiar un vaccin neachiziționat și anume vaccinul diftero-tetano-pertussis”.

„Această situație se datorează atât lipsei de responsabilitate a fostei echipe de conducere care a tolerat întârzieri la licitațiile organizate, cât și a unor producători, care, după ce au câștigat licitațiile, acum nu pot asigura vaccinul”, a precizat Bodog.

Situația vaccinurilor din Calendarul obligatoriu de vaccinare la data de 31 decembrie 2016 se prezintă astfel:

1. Vaccinul BCG este utilizat pentru prevenirea îmbolnăvirii nou -născuților de tuberculoză, în special a formelor grave de meningită și encefalită, în cazul în care aceștia vin în contact cu persoane bolnave sau purtătoare de bacil Koch. Stocul la nivel național este de 350.000 doze- stoc suficient.

2. Vaccinul hepatitic B pediatric este utilizat pentru prevenirea îmbolnăvirii copiilor cu hepatită B. Stocul la nivel național era de 22.300 doze.

Ministerul Sănătății recunoaște că în prezent nu există nicio disponibilitate a producătorilor de a livra alte doze din acest vaccin către România. Pentru acest vaccin, au fost demarate demersurile pentru a identifica posibile stocuri în alte state UE.

3. Vaccinul HEXAVALENT diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B-hepatitic B ( DTPa - VPI - HiB - HB) este utilizat pentru prevenirea îmbolnăvirii prin difterie, tetanos, tuse convulsivă, poliomielită, hepatită de tip B și infecția cu Haemophilus B pentru copiii cu vârsta de 2, 4 și 11 luni.

Pentru acest vaccin, MS a finalizat în decembrie 2016 licitația de achiziție a acestui vaccin, ceea ce a făcut ca semnarea acordurilor cadru cu furnizorii să fie în prezent în curs. Contractul pe anul în curs se va putea încheia numai după aprobarea bugetului.

4. Vaccinul rujeolic-rubeolic-oreion (ROR) este utilizat pentru prevenirea îmbolnăvirii cu rujeolă, oreion și rubeolă, atât în cazul vaccinării de rutină a copiilor cu vârsta de 12 luni, cât și în cazul vaccinării copiilor cu vârsta de cinci sau șapte ani, astfel încât să se asigure vaccinarea tuturor cohortelor eligibile la vaccinare. Stocul la nivel național este de 200.000 doze, iar în județele unde produsul este în curs de consumare se vor realiza redistribuiri.

5. Nu în ultimul rând, vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular, poliomielitic inactivat ( DTPa - VPI), care este utilizat pentru prevenirea îmbolnăvirii prin difterie, tetanos, tuse convulsivă și poliomielită pentru copiii cu vârsta de 6 ani. Stocurile sunt epuizate din cauza faptului că în 2016 nu a fost achiziționat. În prezent, MS este în curs de derulare a procedurii de achiziție.


Preluare: infomm.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și