"Bine aţi venit în Uniunea Europeană", a declarat preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso în faţa mulţimii adunate la Zagreb, cu puţină vreme înainte ca poemul "Odă bucuriei" al lui Beethoven - imnul UE - să marcheze integrarea Croaţiei în calitate de cea de-a 28-a membră a blocului comunitar. "Este o noapte istorică. Aţi adus Croaţia acolo unde îi este locul în inima Europei", a subliniat el.

În discursul său, preşedintele croat Ivo Josipovic şi-a invitat compatrioţii la optimism. "Nu lăsaţi norul crizei economice să ne umbrească optimismul. Criza este o provocare, o invitaţie la a face ziua de mâine mai bună decât cea de astăzi", a afirmat el.

Pe trei scene ridicate în piaţa din centrul Zagrebului, peste 700 de artişti, cântăreţi, muzicieni şi dansatori au făcut spectacol în faţa unei mulţimi încântate. Festivităţi similare s-au desfăşurat în oraşele Split şi Dubrovnik, precum şi la Varazdin şi Riejka.

La cumpăna dintre zile, panoul de semnalizare pe care scria "vamă" a fost retras în mod simbolic de la trecerea de frontieră cu Slovenia, singura fostă republică iugoslavă ce s-a mai alăturat până acum Uniunii Europene /2004/ de la destrămarea fostei federaţii comuniste. În acelaşi timp, un panou cu sigla UE a fost instalat la frontiera cu Serbia, ţară căreia Bruxellesul i-a dat vineri undă verde pentru deschiderea negocierilor de aderare.

Preşedinţii tuturor ţărilor din Balcani s-au reunit la Zagreb. Circa o sută de responsabili internaţionali - printre care şi preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy - au asistat la sărbătoarea de aderare. În afara conducătorilor europeni, nicio personalitate internaţională nu şi-a anunţat participarea. Absenţa cancelarului german Angela Merkel a făcut însă obiectul speculaţiilor în presa locală.

În pofida dezminţirilor Berlinului, presa croată a asigurat că absenţa dnei Merkel are legătură cu refuzul Zagrebului de a extrăda un fost şef al serviciilor secrete iugoslave căutat de justiţia germană în legătură cu uciderea unui disident croat pe teritoriul german în 1983.

Această extindere, cea de-a 7-a de la crearea comunităţii în urmă cu 60 de ani, este prima din 2007, când Bulgaria şi România s-au alăturat Uniunii Europene. Croaţia se află în recesiune din 2009, iar şomajul din ţară atinge 20% din populaţia sa de 4,2 milioane de locuitori, notează AFP

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și