Cod galben de vreme rea și inundații

Agenția Națională de Meteorologie (ANM) a emis întâi o informare de vreme capricioasă, după care a actualizat-o, transformând-o în atenționare de tip cod galben. Astfel, până în 7 mai, ora 23.00, sunt așteptate cantități de apă însemnate, instabilitate atmosferică și precipitații predominant sub formă de ninsoare la munte. Vor fi averse, ce vor avea și caracter torențial și se vor acumula cantități de apă ce vor depăși 25-30 l/mp și pe arii restrânse 50-60 l/mp. Aversele vor mai fi însoțite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și izolat de grindină. La altitudini de peste 1.500 metri, vântul va avea intensificări de peste 70-80 km/h spulberând zăpada.

Mai exact, în Maramureș, vârful de precipitații va fi în noaptea de 6 spre 7 mai, după care intensitatea va fi în scădere. Ploi, lapovițe și ninsori se vor înregistra până la orele dimineții, după care valul de precipitații se va deplasa către estul și sud-estul țării. Astfel că, în a doua parte a zilei de 7 mai, cerul va deveni chiar variabil și va ieși soarele dintre nori, vremea încălzindu-se față de intervalul precedent, ajungându-se la maxime de 9-13 grade.

Și hidrologii au emis cod galben. Acesta va fi valabil în intervalul 6 mai, ora 16.00 – 7 mai, ora 24.00 pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Lăpuş (judeţul Maramureş), dar și pe alte bazine hidrografice din țară. Fenomenele vizate sunt scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menționate, cu posibile depășiri ale cotelor de atenție.

Vreme ca pe timpul comunismului

În cursul zilei de luni, vântul făcea lege în zonele înalte. Oana Steiszner, meteorolog la Stația Meteo Iezer, a declarat, pentru AxaNews.ro, că mai există zăpadă în zona înaltă a județului, cu toate că nu putem vorbi despre un strat uniform. Vântul prezenta intensificări, fiind așteptate viteze și mai mari ale vântului și, posibil, un strat nou de zăpadă. Ceața densă a făcut imposibilă vizibilitatea la distanță, fenomen care se va menține activ până către seara zilei de 7 mai. Nu este pentru prima dată când iarna lovește la începutul lunii mai, însă astfel de situații au fost frecvente, mai degrabă, la sfârșitul anilor ’80.

“În 1989, spre exemplu, a nins inclusiv în Baia Mare în data de 7 mai. A nins bine atunci, nu cât să se depună, dar suficient încât să fie mult prea frig pentru luna mai. Data cea mai avansată la care s-a înregistrat un episod de iarnă în Maramureș a fost în 1-2 iunie, undeva prin anii ’70”, a spus David T.

În ultimii ani, la începutul lunii mai s-au înregistrat temperaturi similare cu cele de la începutul lunii septembrie, respectându-se, astfel, mediile climatologice normale.

Grindina, la concurență cu mistreții

Ploile din ultimele zile au generat probleme în unele zone din Maramureș. Cu toate că nu vorbim despre calamități mari, acestea au existat.

“Nu am avut situații grave, însă a fost groaznic! A bătut cu grindină în Urmeniș. Nu am avut pagube la nivelul locuințelor, însă cu siguranță unele culturi au fost afectate”, a declarat, pentru AxaNews.ro, Aurel Dumuța, primarul comunei Băița de sub Codru, de care ține satul Urmeniș.

„Grindina a fost de mărimea unui grăunte, nu mai mare. Însă, au fost culturi afectate, întrucât tocmai s-au făcut însămânțările la porumb și grâu. Localnicii pun asemenea culturi în zona noastră. A bătut cu grindină la Urmeniș, dar și la Tămășești, comuna Ariniș și Asuaju de Jos, comuna Asuaju de Sus”, a explicat, pentru AxaNews.ro, Rareș Rogoz, responsabil cu situațiile de urgență în comuna Băița de sub Codru.

Totuși, ploile pot fi benefice pentru culturi, atâta vreme cât nu se înregistrează grindină.

“Nu au fost ploi atât de însemnate cantitativ astfel încât să provoace pagube, exceptând zonele unde băltește. A fost un deficit în sol și este bine că a plouat. La noi nu a fost grindină, din fericire. Mai multe pagube avem din cauza mistreților, care deja au scos culturi de primăvară din pământ”, a declarat, pentru AxaNews.ro, Ioan Mătieș, primarul comunei Mireșu Mare.


Preluare: axanews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și