Premierul Marcel Ciolacu a facut, vineri, un apel la forțele de ordine să fie ferme în aplicarea legii în cazul turiștilor de pe litoral care fac scandal pe plajă și nu respectă indicațiile salvamarilor.

”Pentru că începe weekendul și iarăși stațiunile de pe litoral vor fi pline de turiști vreau să fac un apel către forțele de ordine: Să fie foarte ferme în aplicarea legii. Oamenii vor lege și ordine. Trebuie toleranță zero către toți așa zișii bombardieri, care fac scandal și confundă plajele și drepturile cetățenești cu maidanul în România. Polițiștii și jandarmii au toată susținerea mea, a întregului guvern și a tuturor oamenilor de bun simț din această țară”, a declarat Ciolacu.

Mihaela Rus, președinta Colegiului Psihologilor din Constanța, a explicat cum arată profilul psihologic al turiștilor care nu respectă regulile pe litoral, se bat cu salvamarii și sfidează pericolul intrând în apă atunci când steagul roșu este arborat.

Caracteristicile de personalitate care influențează și duc la un comportament asemenea celor pe care le-am văzut cu toții în mini-vacanța de Sfânta Maria, pe plajele de pe litoralul românesc, pot fi influențate de mai mulți factori, între care nevoia de dominarea, încrederea excesivă în sine rezistența la autoritate sau nevoia de a-și depăși limitele, mai explică specialistul.

”Persoanele cu tendințe dominatoare sau competitive pot să ignore avertismentele pentru a demonstra că ei pot controla situația și pentru a-și afirma superioritatea față de riscuri”

Reporter: Care credeți că sunt motivele pentru care unii turiști ignoră regulile și indicațiile salvamarilor?

Mihaela Rus: Există mai multe motive posibile pentru care unii turiști pot ignora regulile și indicațiile salvamarilor în timpul șederii la plajă sau la piscină. Aceste motive pot include:

- Necunoașterea regulilor: Unii turiști pot să nu fie conștienți de regulile specifice sau a importanței acestora pentru siguranța lor și a celor din jur.

- Sentimentul că știu mai bine: Uneori, oamenii pot avea tendința de a subestima riscurile sau de a crede că ei înșiși sunt mai bine pregătiți să își gestioneze siguranța decât indicațiile specialiștilor.

- Neîncrederea în autoritate: Unii turiști pot avea o atitudine sceptică față de autoritatea salvamarilor sau consideră că regulile nu sunt aplicabile în cazul lor.

- Dorința de afirmare, de a ieși in evidență: Turiștii pot simți nevoia să se impună sau să atragă atenția celor din jur prin ignorarea regulilor sau prin comportament riscant.

- Convingerea că sunt situații excepționale: Uneori, turiștii pot crede că circumstanțele lor sunt excepționale și că regulile nu se aplică în situația lor specifică.

- Lipsa de conștientizare a riscurilor: Unele persoane pot subestima gravitatea situațiilor de pericol sau nu înțeleg cu adevărat riscurile implicate.

- Întărirea socială a comportamentelor riscante de către cei din jur: Grupurile de prieteni sau familia pot influența deciziile turiștilor, determinându-i să încalce regulile sau să adopte un comportament riscant.

- Familiaritatea excesivă: Turiștii care vizitează frecvent locuri de agrement pot să dezvolte o atitudine de familiaritate excesivă față de mediul înconjurător și pot deveni mai puțin atenți la potențialele pericole.


Preluare: G4media.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și