Până de curând considerată un mit, astenia de primăvară a primit o denumire științifică în manualul tulburărilor mintale, și anume: tulburare depresivă majoră cu un model sezonier. Cu toate că ea apare mai des iarna, și e lesne de înțeles de ce - este mai frig, mai puțînă lumina, suntem mai somnolenți - ea se manifestă și primăvara.

Astenia vine din grecescul asthenia care se traduce ca "lipsa de forță". Pentru orice indispoziție pe care o resimțim în lunile de primăvară dăm vină pe astenie. Este un adevăr parțial, pentru că, într-adevăr, astenia este o "indispoziție" care are însă câteva caracteristici clare: somn, iritabilitate, o stare depresivă și manifestări somatice ca amețeli, lipsă de energie, tulburări ale ritmului cardiac și inapetență.

Viviana Iordache, psiholog: Organismul nostru are nevoie de adaptare și dacă trecem de la vreme rece la caldă atunci nu înseamnă că și noi suntem pregătiți să ieșim din hibernare. Dacă vremea ne ajută și tranziția e mai mare atunci nu simțim astenia. Însă dacă se schimbă brusc simțim această greutate de a ne adapta și atunci putem observa că suntem cam depresivi.

Depresia pe care o aduce cu ea astenia de primăvară este, probabil, cel mai greu de depășit. Există însă soluții.

Viviana Iordache, psiholog: Astenia se transformă în depresie când vrem să ieșim din casă, să ne facem activitățile și rămânem închiși în noi, într-o carapace, adică am vrea să ieșim din ea și nu putem. Asta înseamnă că trebuie să ne forțăm să ieșim din centrul de confort și să începem să facem lucruri.

Specialiștii spun că ideal ar fi să ieșim cât mai mult din casă. Lumina soarelui, aerul curat sunt un tratament eficient împotriva depresiei. Activitatea fizică ușoară și moderată are rolul ei, mai ales că ajută la creșterea nivelului de serotonină. Și așa, încet-încet, supărătoarele simptome ale asteniei dispar.

Viviana Iordache, psiholog: Dormim mai bine pentru că intrăm în contact cu lumina, ieșim afară și obosim. Oboseala ne dă o relaxare în corp și nici nu mai apar acele gânduri înainte de somn care nu ne lasă să dormim. De obicei trece de la sine, nu e nimic de speriat. Dacă observăm că bucata noastră de depresie nu trece de la sine atunci apelăm la terapie.

Nu ar fi însă rău să cerem medicului de familie și recomandarea pentru o serie de analize uzuale. Acestea ar putea identifica şi anumite carențe în organism care ar putea justifică, la rândul lor, simptomele asteniei.

Cauzele asteniei de primăvară
În primul rând vorbim despre un dezechilibru hormonal; la baza acestui dezechilibru sunt 2 hormoni: melatonina și serotonină. Melatonina este hormonul care se secretă atunci când este întuneric afară și în casă și ne pregătim de somn; primăvară, odată cu creșterea zilei și cu expunerea la soare, nivelul acestui hormon scade.

Serotonina, hormon al fericirii, crește, și creșterea această bruscă ne face să fim mai agitați și iritabili; aceste două dezechilibre ne împiedică să dormim.

Iar somnul insuficient este una din cauzele principale ale stării de tristețe sau ale depresiei;

adaugă peste insomnie și schimbările bruște de temperatură la care corpul trebuie să se adapteze, virozele și alergiile sezoniere, și ai rețeta perfectă pentru o astenie de primăvară.


Preluare: observatornews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și