Organizarea eficienta a unei bucatarii de mici dimensiuni, cum sunt majoritatea bucatariilor din apartamentele de bloc, determina gradul de functionalitate si confort al acesteia.
Iata 10 trucuri de organizare care pot mari vizual spatiul unei bucatarii mici, contribuind totodata la amenajarea unei bucatarii frumoase, stilate si practice:
1. Mizeaza pe culori deschise si pastelate atat pentru finisaje cat si pentru mobilierul de bucatarie. Dulapurile se vor pierde pe fundalul peretilor zugraviti in aceeasi nuanta, iar spatiul va capata profunzime si se va mari vizual. Culoarea alba este de departe cea mai buna alegere in decorarea si amenajarea unei bucatarii mici.
2. Foloseste inteligent inaltimea peretilor. Inlocuieste garnitura clasica cu dulapuri proiectate pe verticala. Dulapurile inalte ofera mult mai mult spatiu de depozitare, iar bucataria ta va capata un aspect mai ordonat. Mai mult, profita de fiecare centimetru patrat si proiecteaza dulapuri chiar si deasupra frigiderului sau a hotei.
3. Masoara de zece ori si proiecteaza o data. Fiind destul de scumpa, mobila de bucatarie se schimba destul de rar. Asadar, nu uita sa iei in calcul toate vasele, ustensilele si accesoriile pe care trebuie sa le depozitezi atunci cand proiectezi mobila de bucatarie. Pe langa dulapurile si sertarele clasice, poti opta pentru sertare verticale inguste, in care poti pastra sticlele de ulei, otet, detergenti sau borcanasele de condimente. Acestea pot fi proiectate atat in dulapurile inferioare cat si in cele superioare sau chiar in dulapurile inalte.
4. Ai in vedere ca electrocasnicele de dimensiuni reduse sunt la fel de eficiente ca cele mari si voluminoase. Oricat de mult ti-ar surade ideea unui aragaz cu 6 ochiuri, nu uita ca un astfel de model iti va micsora dramatic aria si asa mica a bucatariei. Masoara spatiul disponibil si cauta un aragaz care sa corespunda dimensiunilor existente. Sau inlocuieste-l cu o plita si un cuptor pe care le poti monta separat, in functie de designul mobilierului. Astfel, sub plita incastrata in blatul de lucru poti proiecta un dulap cu sertare, iar cuptorul poate fi integrat intr-unul dintre dulapurile inalte ale garniturii de mobilier.
5. Alege o masa plianta, mai ales daca ai o bucatarie ingusta care nu-ti permite amenajarea unui loc de luat masa generos. Cauta un model care sa corespunda necesitatilor familiei tale, intr-o nuanta compatibila cu restul finisajelor, decoratiunilor si pieselor de mobilier din bucataria ta. Un model dotat cu un sistem inteligent de pliere iti va usura munca de rabatare inainte si dupa fiecare masa.
6. Oricat de confortabile ar fi, renunta la ideea scaunelor cu brate, tip fotoliu. Orienteaza-te catre modele
7. Introdu oglinzi in decorul bucatariei. Un truc recomandat de designeri este placarea peretelui de deasupra blatului de lucru cu oglinda. In acest fel bucataria ta va parea nu doar mai mare, ci si mult mai luminoasa.
8. Un truc de optimizare a spatiului dintr-o bucatarie mica, la indemana oricui, sunt rafturile. Acestea pot fi montate atat deasupra locului de luat masa, pe peretele din vecinatatea ferestrei sau chiar deasupra blatului. Rafturile te vor ajuta sa organizezi obiectele marunte: borcanele cu condimente, paharele, canile etc.
9. Stiai ca un blat ordonat contribuie la senzatia de spatiu in bucatarie? Ustensilele si obiectele mici, cum ar fi borcanasele cu sare si piper nu te vor mai incurca in timpul prepararii mancarii daca le vei pastra intr-o tava sau intr-un cosulet, in ton cu restul bucatariei, chiar pe blat. Organizate astfel, le vei putea muta intr-o singura clipa pentru a-ti degaja aria de lucru, atunci cand te vei apuca de gatit.
10. Si nu in ultimul rand – oricat de practic ti se pare sa ai la indemana ustensilele de bucatarie (polonic, spumiera, tel etc), incearca sa le gasesti un loc pitit in care sa le pastrezi. Expunerea lor lasa impresia de bucatarie dezordonata, aglomerata si, deci, inghesuita.
Preluare: casadex.ro