Au prioritate copiii şi gravidele. Cei eligibili sunt în jur de 10 milioane.

Copiii care au peste 12 ani şi adulţii până în 40 de ani vor primi câte două pilule. În cazul unui eveniment nuclear cantitatea de medicament recomandată de specialişti diferă în funcţie de vârstă.

Nou născuţii de până într-o lună au nevoie de un sfert de pastilă, opiii care au între o lună şi trei ani de o jumătate de comprimat, iar cei între 3 şi 12 ani de un comprimat

În categoriile cele mai expuse intra gravidele şi copii până în 12 ani, pentru că în cazul lor glanda tiroidă este mai activă.

Medicii precizează că pastile cu iod trebuie administrate în primele opt ore de la producerea unui eventual accident nuclear.

Pe de altă parte, potrivit studiilor cei de peste 40 de ani au nevoie de aceste pilule, doar dacă se afla în apropiere de locul în care s-a petrecut un eveniment de o asemenea gravitate.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: ″Sigur că la un moment dat putem ajunge şi în situaţia să ajungă şi în farmacii - dar nu ai de ce să vinzi în farmacii un astfel de produs care are o cantitate foarte mare de iod faţă de necesităţile obişnuite. În cazul acestor persoane beneficiile sunt mai mici decât riscurile - îţi blochezi funcţionarea tiroidei, mai ales după 40 de ani e bine să nu fie beneficiarul, între ghilimele, a unei astfel de cantităţi de iod - ori astfel de pastila, 65 mg, înseamnă foarte mult iod.”

dr. Alina Burlacu, medic primar endocrinolog: „Riscul de a face cancer de tiroidă este mai mic la 40 de ani. Iar după 40 de ani, bolile de tiroidă sunt mai frecvente, iar dacă tu nu ştii că ai, acest iod care ţi se dă ţie profilactic cumva poate să îţi facă mai mult rău decât bine.”

Pastila de iod nu protejează împotriva tuturor substanţelor eliminate în cazul unui eveniment nuclear.

Abia după 1 aprilie va începe distribuţia pilulelor către populaţie. Deocamdată autorităţile vor începe o campanie de informare, pentru că oamenii să înţeleagă exact cum se iau pastilele cu iod.


Preluare: stirileprotv.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și