Curtea de Justiție a Uniunii Europene a hotărât marți că Germania a luat decizia corectă atunci când a refuzat să acorde ajutoare de șomaj unui imigrant român care nu a încercat să-și găsească de lucru în Germania, transmite AP.
Decizia de marți a Curții europene vine într-un moment în care în unele state europene, în special Marea Britanie, există percepția că imigranții din statele sărace abuzează de libertatea de mișcare în interiorul UE pentru a profita de sistemul de asistență socială din statele bogate.
O româncă care trăia în Germania a dat în judecată un oficiu al forțelor de muncă din Germania pentru că a refuzat să îi acorde ei și fiului ei ajutoarele destinate persoanelor fără un loc de muncă.
Curtea de Justiție a Uniunii Europene a subliniat că prevederile comunitare referitoare la libertatea de mișcare sunt destinate să împiedice situațiile în care "cetățenii UE inactivi din punct de vedere economic utilizează sistemul de asistență socială din statele gazdă pentru a-și asigura mijloacele de subzistență".
Potrivit normelor europene, toți cetățenii din statele membre ale UE au dreptul să trăiască și să muncească în orice țară din blocul comunitar. Însă, premierul britanic, David Cameron, este presat de conservatori să declare că Marea Britanie va ieși din UE dacă nu poate negocia concesii care să-i permită să reducă afluxul de imigranți din alte țări ale UE. În schimb, cancelarul german Angela Merkel a asigurat că nu va sprijini niciun fel de restricție cu privire la libera circulație a muncitorilor în interiorul Uniunii Europene, dând o lovitură astfel planurilor premierului britanic în acest sens.
Preluare: AgerPres