„Sunt foarte puţini la număr, nivelul de salarizare este cu totul nesatisfăcător şi suntem conştienţi de acest lucru. (...) Pierdem oameni valoroşi, iar din cauza salariilor neatractive nu reuşim să atragem nici măcar acolo unde putem face angajări. Cei mai mulţi oameni care lucrează în instituţiile de cultură - muzee, teatre, filarmonici, biblioteci, arhive - sunt oameni care o fac cu precădere pentru că au o pasiune, oameni cu totul remarcabili care trebuie apreciaţi”, a declarat vineri, în timpul unei conferinţe de presă, susţinută la Tulcea, ministrul Culturii, Daniel Barbu.

Oficialul guvernamental a amintit că luna aceasta a prezentat premierului Victor Ponta situaţia din instituţiile de cultură şi şi-a exprimat speranţa că lucrurile se vor schimba după acest an considerat oribil din punct de vedere financiar din cauza angajamentelor asumate de guvernul anterior.

„Dacă vom scăpa de acest hop din iunie cu Fondul Monetar Internaţional, presupun că vom putea fi mai atenţi şi mai respectuoşi faţă de cei care lucrează în sistemul culturii”, a menţionat ministrul Daniel Barbu.

Referindu-se la viitorul exerciţiu bugetar şi având în vedere stadiul actual al discuţiilor pe subiect, oficialul guvernamental a declarat că este posibil ca sumele care se vor aloca anual pentru lucrările de reabilitare a obiectivelor culturale să fie de 15 ori mai mari decât cele alocate anual în ultimii 23 de ani, respectiv trei milioane de euro.

„Banii sunt foarte importanţi, dar nu sunt sigura cheie a succesului. Sunt o mulţime de dificultăţi tehnice, trebuie să explorăm multe dimensiuni şi sper să o putem face pentru ca anul viitor să avem o strategie clară - ce şantiere deschidem, care este numărul firmelor susceptibile să cumpere caietele de sarcini şi să participe la licitaţii, care este sursa materiei prime, şi mă refer aici la lemn, sticlă, var şi nu numai. În România, din câte ştiu, acum există doar o singură fabrică de cărămizi care pot fi utilizate la restaurarea unui monument”, a afirmat ministrul Daniel Barbu.

În ceea ce priveşte regionalizarea, ministrul Culturii a anunţat că după punerea în practică a acesteia instituţia pe care o conduce acum va avea atribuţii de reglementare şi control, în sarcina ministerului urmând să rămână 6.000 din cele 20.000 de monumente de categoria A existente în România în prezent, excluzând siturile arheologice.

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, şi directorul general al Institutului Naţional al Patrimoniului, Alexandru Muraru, au inaugurat vineri Biserica catolică „Sfântul Nicolae” din oraşul Sulina, la finele evenimentului susţinând o conferinţă de presă în oraşul Tulcea.


Preluare: AgerPres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și