"În momentul în care am introdus şi am militat pentru această măsură de reducere a TVA-ului la pâine pe tot lanţul de producţie, pentru că nu vorbim numai de pâine, vorbim şi de făină şi de cereale, unde chiar dacă va exista taxarea inversă, decontul se va face pe un TVA de 9% şi nu pe TVA de 24%, în momentul acela am avut în vedere, în primul rând, crearea unui mediu concurenţial corect", a afirmat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, într-o conferinţă de presă.

Acesta a menţionat că sunt pe piaţă unităţi de panificaţie care-şi plătesc taxele şi impozitele în mod corect, care au foarte mulţi angajaţi şi care "din cauza competiţiei neloiale, 80% fiind evaziune fiscală, nu reuşesc să-şi acopere costurile de producţie şi în momentul de faţă sunt la limita insolvenţei sau la limita falimentului".

Ministrul a subliniat că atunci când a propus această măsură, respectiv scăderea TVA-ului, a vizat exact crearea acestui cadru concurenţial, salvarea acestor unităţi, salvarea locurilor de muncă.

"Sigur că ne interesează foarte mult ca odată cu scăderea TVA-ului să avem venituri, aceleaşi venituri, dacă nu chiar mai mari, la bugetul de stat, acest lucru urmărindu-l şi fiind un indicator pe care îl urmăresc şi cei de la FMI, pentru a nu avea derapaje vizavi de indicatorii macroeconomici pe care îi are România", a declarat Daniel Constantin.

Ministrul a subliniat că acestea sunt efectele pe care le-a urmărit.

"Scăderea preţului la pâine este, de asemenea, un efect pe care-l urmărim. Pe mine m-a bucurat faptul că Asociaţia marilor retaileri s-a angajat să scadă preţul la pâine în conformitate cu diferenţa de la 24% la 9%. Eu cred că va exista o scădere a preţului generată de acest lucru. Nu vorbesc de preţul grâului, dacă acesta va avea un efect în costul final, acestea sunt lucruri care ţin de piaţă. Pe mine mă interesează zona de fiscalizare, fiscalitate, unde cred că va exista această reducere de preţ", a conchis Daniel Constantin.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a avut vineri, la Alba Iulia, întâlniri cu fermieri şi cu directorii serviciilor deconcentrate din judeţul Alba şi a vizitat mai multe societăţi din industria alimentară.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și