Elevii nu mai pot fi pedepsiţi prin trimiterea lor la colţ sau prin punerea lor să stea în picioare sau în genunchi în timpul orei. Dascalii care si-au facut un obicei din a-i umili pe elevi, in ideea ca asa ii disciplineaza, vor primi amenzi usturatoare.
Asta prevede noua lege de protectie a copilului, care exclude ca scolarul sa fie pus sa stea in genunchi sau la colt in mod frecvent. Daca se demonstreaza ca elevul a fost afectat emotional, profesorul poate plati chiar si 2500 de lei.
Mama unui baiat de clasa a III-a din Bucuresti sustine ca fiul ei a avut parte de ceea ce oficialii numesc, tratament degradant aplicat elevului de catre profesor.
Ca sa-l pedepseasca pentru ca s-a batut in pauza cu un alt coleg, cel mic ar fi fost pus de invatatoare sa stea ore in sir cu spatele la clasa, timp in care nu a avut voie sa scoata un sunet. Revoltata, femeia a depus o sesizare la insectoratul scolar.
"Nu mai mananca, nu mai invata bine, nu mai vrea sa mai mearga la scoala. Crede ca el a fost de vina", spune mama elevului.
"Inspectoratul Scolar a motivat lipsa de reactie in acest caz prin faptul ca au 14-15 sesizari pe zi privind violenta in scoli, doar in Bucuresti, si ca ei sunt depasiti de acest fenomene", a declarat Bogdan Draghici, presedinte alianta TATA.
Daca pana acum dascalilor le este interzis sa-i loveasca pe elevi, normele noi se refera si la tratamentele umilitoare. Aici intra: jignirile, pedepsele ca statul la colt, in genunchi, cu mainile ridicate.
Indicat ar fi, spun oficialii, ca dascalii sa fie capabili sa indrepte copilul doar aratandu-i unde a gresit. In caz contrar, cadrul didactic ar putea fi pus sa plateasca o amenda cuprinsa intre 1.000 si 2.500 de lei.
"Nu trebuie sa picam nici in extrema cealalta. O apostrofare intr-o zi, asta exclus sa fie amendat. Sa nu uitam ca orice copil are indatorirea sa respecte parintii dar si profesorul. Lucrurile astea trebuie sa nu fie repetate pentru ca pot afecta copilul", a declarat Tudor Elena, director Directia de Protectie a Copilului.
Cum ii putem apara insa si pe cei de la catedra, de liceenii furiosi greu de spus. Mai ales ca in cele mai multe dintre cazuri sunt considerati vinovati tot profesorii pentru ca nu au reusit sa impuna respect.
Preluare: StirileProTv.ro