Unitatea medicala nu a reusit sa acopere in termenul impus de guvernanti arieratele de peste 300.000 de lei, iar sefii de la Sanatate l-au anuntat pe director ca, pe langa restructurarea sectiei vechi si reorganizarile de personal, urmeaza masura destituirii sale in situatia in care nu va gasi o solutie punctuala problemelor financiare, in cursul urmatoarei saptamani.

Spitalul din Viseu a ajuns in aceasta situatie critica dupa ce guvernantii au luat masuri coercitive impotriva institutiilor si unitatilor administrativ-teritoriale cu datorii. S-a dat un termen de 90 de zile pentru acoperirea restantelor, insa manageriatul institutiei spitalicesti a acumulat noi arierate, in loc sa isi achite contractele cu furnizorii. Reprezentantii Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) au aratat ca, pentru a se gasi o solutie de iesire din impas, in cursul zilei de ieri, 3 iulie, au fost reluate discutiile impreuna cu autoritatile locale din Viseu si cu responsabilii sanitari.

„Am fost acum cateva luni la Viseu, in intentia de a da o mana de ajutor spitalului, privind reorganizarea lui, avand in vedere ca este una dintre unitatile spitalicesti care inregistreaza arierate - multe datorii neplatite de multi ani. Deplasarea noastra de ieri a avut drept scop verificarea modului in care, la aproape trei luni de la prima deplasare, s-au intamplat lucrurile cum ne-am inteles atunci. Din pacate, nu s-a inteles foarte bine ceea ce s-a stabilit atunci, spitalul inregistrand in continuare arierate, desi, nu de multa vreme, ele au fost platite aproape in totalitate”, a declarat, pentru eMaramures, directorul CJAS, Viorel Deghid.

Deoarece situatia gasita in teren a fost nesatisfacatoare, s-a pus automat presiune pe cei din conducerea spitalului, respectiv pe autoritatile din Viseu, in administrarea carora se afla spitalul local. Acestia au la dispozitie doar cateva zile pentru ca iesi din criza financiara, in caz contrar, managerul spitalului riscand sa isi piarda postul.

„Consecinta ar fi, sigur, demiterea directorului, care, intr-o perioada de peste 90 de zile, daca inregistreaza arierate, trebuie sa se intample acest lucru. Am avut aceasta intalnire cu domnul prefect, cu domnul primar Vasile Coman al orasului Viseu, cu conducerea Spitalului din Viseu. Si ne-am inteles ca intr-un termen de o saptamana de zile sa gaseasca solutile financiare”, a mai aratat Deghid.

Contactat telefonic de reporterii eMaramures, managerul Spitalului Viseu de Sus, Cristian Vlad, a declarat ca primaria orasului a avut in vedere contractarea unui imprumut bancar din care sa fie acoperite si arieratele institutiei medicale, dar ca ulterior s-a renuntat la aceasta idee. El a subliniat ca unitatea medicala nu dispune de fonduri pentru a stinge datoriile si ca solutia ar fi in mana administratiei locale.

„Din pacate, alocarea fondurilor sta in mana domnului primar. Daca dansul va avea bunavointa sa aloce la spital aceasta suma, va fi in regula. Daca nu, va fi tot in regula, pentru ca dansul va trebui sa numeasca un nou manager interimar, la care, sigur, va trebui sa ii aloce din nou aceasta suma. Oricum, saptamana asta trebuie sa gasim o solutie. Daca nu, va fi un nou manager la Spitalul Viseu”, a comentat situatia Cristian Vlad.

Un punct de vedere in privinta crizei aparuta la spital nu a putut fi luat si de la primarul din Viseu, Vasile Coman, care nu a fost prezent astazi la sediul institutiei pe care o conduce si nici nu a raspuns la telefon. Situatia tensionata ar putea avea repercusiuni si asupra angajatilor din cadrul institutiei medicale, in conditiile in care CJAS si Directia Sanitara Maramures au dispus o restrangere a activitatii la spitalul Viseu intr-o singura cladire, pentru a reduce din cheltuieli.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și