El ocupă acum fotoliul deţinut până de curând de candidatul PNL la Primăria Sighetu Marmaţiei, George Oros. Noul numit asigură că nu este străin de problemele cu care se confruntă unitatea spitalicească. În ultimii doi ani, a fost membru în consiliul de administraţie al spitalului. Acesta a mai precizat că se va mai face o schimbare în echipa managerială în cazul directorului de îngrijiri, urmând a fi promovată o persoană încadrată efectiv în spital (în prezent această funcţie este ocupată de o persoană detaşată). Din echipa managerială a unităţii medicale mai fac parte dr. Mariana Şimon, director medical, respectiv dr. ec. Monica Nicoară, director financiar contabil.

„Din punct de vedere financiar, am preluat unitatea cu datorii către furnizori, iar acestea se ridică la 4.000.000 lei. Trebuie precizat că fondul de salarii pe o lună reprezintă 80% din suma veniturilor totale ale spitalului. Ar mai fi nevoie de aproximativ 150.000 lei lunar, ca să putem acoperi cheltuielile de funcţionare. Pratic, se cheltuie mai mult decât avem disponibil. Datoriile sunt acumulate către furnizorii de medicamente, de reactivi, materiale, alimente şi utilităţi. Din suma totală, arieratele reprezintă 500.000 lei şi acestea trebuie achitate cu prioritate”, a explicat, pentru ziarul nostru, Daniel Radu Dunca.

„Până echilibrăm situaţia datoriilor, vom renunţa la investiţii”

Acesta a mai punctat că echipa managerială pe care o coordonează îşi propune maximizarea veniturilor şi reducerea cheltuielilor de funcţionare. „Vom încerca să creştem valoarea contractului încheiat cu CAS şi veniturile proprii, prin responsabilizarea personalului medical în ceea ce priveşte realizarea acestor venituri. Până acum, de la Consiliul Local s-au alocat 500.000 lei fonduri pentru investiţii, anual. Din păcate, vom fi nevoiţi să obţinem acordul Consiliului Local să ne ajute cu sume pentru a acoperi deficitul financiar lunar. Până echilibrăm situaţia datoriilor, vom renunţa la investiţii şi se vor efectua numai reparaţii”, a asigurat managerul.

În prezent, se efectuează lucrări la Secţia de neurologie, dar sunt aprope finalizate. S-au montat geamuri termopan la Cardiologie şi la Maternitate şi este în reabilitare un spaţiu nou destinat Morgii. Se vor face eforturi pentru finalizarea acestor lucrări. De asemenea, se va căuta rezolvarea problemelor ce ţin de partea de autorizare din punct de vedere sanitar.

„Pentru a reduce cheltuielile de funcţionare, urmează o analiză a organigramei spitalului, încadrările pe funcţii, situaţia orelor suplimentare prestate efectiv. Ne propunem şi reanalizarea contractelor cu furnizorii, în scopul alegerii ofertelor celor mai potrivite. De asemenea, mi-aş dori să funcţioneze la nivelul spitalului organisme profesionale, cum ar fi Colegiul medical sau Comisia medicamentelor. În unitate avem, în prezent, 728 de paturi disponibile, din care doar 648 sunt finanţate în contractul cu CAS”, a mai precizat Daniel Dunca.

Aglomeraţie de pacienţi, criză de medici

Spitalul se confruntă în continuare cu lipsa medicilor. Există un singur medic radiolog şi ar mai fi nevoie de încă unul pe ambulatoriu. Este, de asemenea, nevoie de doi anestezişti, iar medici de urgenţă sunt doar doi specialişti şi alţi doi cu competenţe de urgenţă. Raportat la numărul de cazuri, ar mai fi nevoie de încă patru medici la Urgenţă. Spre exemplu, în luna iunie au fost 2.021 de intrări în Urgenţă, iar contractele cu CAS sunt încheiate doar pentru 1.640 de cazuri pe lună. Internările se scad din acest număr şi se plătesc de CAS pe formula de spitalizare continuă. Este de reţinut că spitalului îi mai lipseşte un medic urolog, un diabetolog, un pneumolog, un neurolog, un psihiatru, un oncolog şi un oftalmolog.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și