Apa a trecut (aici vă rog să vă gândiţi la alegerile locale, cu invective absolut imbecile adresate unor candidaţi la Fotoliul nr. 1), pietrele au rămas (problemele multe şi grele ale oraşului, ale noastre, ale tuturor).

S-a vorbit mult în campania electorală. S-a promis mult. Alegătorii, visători incorigibili la mai bine, au votat. Şi au făcut-o cu speranţă. Au făcut-o cu orgoliul local rănit, cu mândria de a fi sighetean puternic diminuată de prea multul...nimic făcut în ultimii ani.

Mi s-a întâmplat şi mie să primesc vizitele anunţate din timp ale unor cunoscuţi, trăitori pe alte meleaguri carpato - aproape danubiene. De fiecare dată mi-am pus problema pe unde să-i plimb prin oraş, pe unde-i mai puţin jerpelit, pe unde-i un trotuar cât de cât normal, pe unde-i o stradă mai acătării, pe unde sunt becuri care luminează nu ca să fie văzute, ci ca să vadă lumea pe unde calcă.

Sentimentul că trăim într-un oraş al neajunsurilor, al delăsării, sunt convins că nu-mi aparţine în exclusivitate. Despre toate neajunsurile locale am tot dat din...tastatură. Am şi vorbit.

Speranţa – se spune – moare ultima. Şi învie prima, aş spune. Avem o Administraţie aleasă prin voinţa majorităţii. Cândva am citit un îndemn care mi-a plăcut. Îl citez, fără a putea preciza cui aparţine, dacă aparţine cuiva, sau face parte tot din înţelepciunea populară, ca cele două proverbe cu care am început articolul. Îndemnul este „haideţi să haidem!″.

Haideţi să lăsăm orgoliile politice sau ale partizanatului politic deoparte. Unii au câştigat, alţii au pierdut. Să fiu idealist şi să-mi imaginez că supărarea perdanţilor are legătură cu neaccesul la butoanele locale prin care ar fi putut demonstra ce ar fi putut face pentru revigorarea localităţii? Oare nu dorinţa de a face un mare bine colectiv i-a mânat în luptă dreaptă, umbrită pe alocuri de conturi false de facebook ?

Acum a venit momentul să < Haideţi!>, Primărie, primar, Consiliu Local. Arătaţi-ne că v-aţi luptat pentru noi, cetăţenii!

Tot acum, sau de-acum încolo, a venit şi momentul cetăţenilor să se implice în . Ce-ar fi dacă n-am mai vedea gunoaie „scăpate″ cu nonşalanţă pe tot locul din buzunarele sau din mâinile unora? Ce-ar fi dacă n-am mai vedea chiştoace aruncate teatral pe oriunde? Ce-ar fi dacă Poliţia Locală s-ar ocupa şi de cei care cred că Sighetul e un imens coş de gunoi, nu doar de parcările neregulamentare? Ce-ar fi dacă aş putea duce gunoiul selectat, în prea bine cunoscutele categorii, aproape de supermagazinul lângă care locuiesc, nu să mă deplasez cu trei sacoşe ceva mai departe, la alt supermagazin care are tomberoane specifice?

Noua conducere locală încă nu-i instalată, din motive planetare. Va veni, în curând, momentul când va avea toate drepturile pentru a funcţiona din plin. Timp de stat pe gânduri nu are. Nu avem nici noi, comentatorii care le ştim şi le putem face pe toate, de pe margine, mai bine ca oricine.

Nu vreau să văd „beţe în roate″ puse primarului ales pentru a demonstra că dacă era altul ar fi fost mai bine. Toţi trăim în acest oraş. Toţi îl vrem mândru, aşa cum a fost şi aşa cum merită să redevină!

Oare am dat iar degeaba din...tastatură?...

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și