Miliardarul David Rockefeller, bancher, filantrop și nepot al lui John Rockefeller, întemeietorul unuia din cele mai puternice dinastii americane, a încetat din viață luni, la vârsta de 101 ani, a anunțat purtătorul său de cuvânt Fraser Seitel, transmit AFP și Reuters.
David Rockefeller a decedat luni dimineață, "în liniște, în timpul somnului", în urma unui stop cardiac, la reședința sa din Pocantico Hills, din nordul New York-ului.
Reședința, învecinată cu fosta casă a fratelui său Nelson, vicepreședinte al SUA sub Gerlad Ford, era una din cele patru ale miliardarului.
Averea lui David Rockefeller a fost estimată, în cel mai recent clasament Forbes, publicat luni, la 3,3 miliarde de dolari.
Născut la 12 iunie 1915, cel mai mic din cei șase copii ai familiei, David Rockefeller a condus până în 1980, timp aproape 35 de ani, Chase Manhattan Bank, devenită ulterior JP Morgan Chase.
De-a lungul vieții, David Rockefeller s-a întâlnit cu mai mult de 200 de șefi de stat din aproape 100 de țări, iar Chase Manhattan a fost prima instituție bancară care a deschis birouri în Rusia, apoi în China continentală. În timpul în care a condus Chase Manhattan, a construit o asemenea rețea de relații apropiate cu guverne și corporații multinaționale, încât observatorii afirmau că banca sa avea propria politică externă.
Numele său a ajuns să simbolizeze politici bancare nepopulare ale SUA în țări debitoare, iar Rockefeller a fost criticat pentru colaborarea cu dictatorul chilian Augusto Pinochet și cu șahul Iranului.
Comisia Trilaterală, grup fondat de Rockefeller în 1973 pentru întărirea relațiilor între America de Nord, Europa Occidentală și Japonia, a fost în mod regulat ținta extremiștilor de dreapta și a adepților teoriilor conspirației, care au acuzat-o de tentativă de crearea a unui guvern mondial.
David Rockefeller a fost și una din figurile cele mai vizibile ale lumii de afaceri americane. A fost printre cei care au promovat responsabilitatea socială a companiilor, Chase Manhattan jucând un rol important în ieșirea metropolei New York din criza fiscală care a ruinat-o în anii 1970.
Doi președinți, democratul Jimmy Carter și republicanul Richard Nixon, i-au propus funcția de secretar al Trezoreriei, dar a refuzat de fiecare dată. A fost membru al aripii moderate "Rockefeller Republicans" a acestui partid.
Mergând pe urmele bunicului său John, fondatorul companiei petroliere Standard Oil, dar și ale tatălui său, tot John, David Rockefeller a fost și un mare filantrop. Fost absolvent de Harvard, a donat aproximativ 25 milioane de dolari celebrei universități în 1994. În 2005, când a împlinit 90 de ani, a promis 5 milioane de dolari pe an pentru Museum of Modern Art din New York (MoMa). De-a lungul vieții, a donat aproape 2 miliarde unor instituții precum MoMa și Universitatea Rockefeller.
În 2002 și-a publicat autobiografia, intitulată "Memoirs", și a continuat să lucreze zilnic în al zecelea deceniu de viață.
David Rockefeller și soția sa Margaret (Peggy), decedată în 1996, au avut împreună șase copii, zece nepoți și zece strănepoți. Însă niciunul dintre descendenții săi "nu a atins și poate nici n-a aspirat să aibă statura sa", a scris New York Times.
Preluare: AGERPRES