Primul pas în Media locală a fost apariția unui site de știri local, sighet-online.ro

A urmat un proiect media ambițios: Sighet FM (2009), urmat la un an de TV Sighet și ulterior de un portal de știri: maramedia.ro

La TV Sighet am activat timp de aproape trei ani, realizând câteva emisiuni, cea mai cunoscută fiind „Lunetistul presei”. De la bun început am pus o condiție pentru a ține emisiunea: să nu existe ingerințe legat de subiectele pe care le abordez în emisiuni. Această condiție s-a respectat de către proprietari pe toată durata de viață a emisiunii, nimeni nu a intervenit să îmi spună să vorbesc despre una sau să nu vorbesc despre alta. Doar când vorbeam despre Vital mi se reproșa de către directorul TV-ului acest lucru.

Problemele au apărut la TV odată cu o nouă emisiune pe care am propus-o: „Șah în trei” - o emisiune săptămânală de comentarii politice, sociale, culturale etc, moderată de către Gheorghe Paul Szaniszlo, avându-i ca invitați pe subsemnatul și pe jurnalistul Jonny Popescu.

După doar câteva ediții, emisiunea „Șah în trei” a fost anulată din cauza adevărurilor spuse în aceasta - a deranjat foarte multă lume, inclusiv pe Ovidiu Nemeș, așa că brusc a dispărut din grila de programe.

Imediat după alegerile din iunie 2012, când Ovidiu Nemeș a câștigat primăria, politica editorială a întregului Trust de presă s-a schimbat radical - au început să apară indicații, recomandări etc.

De pe la sfârșitul anului 2012, de când am părăsit TV Sighet, întregul trust de presă nu face altceva decât să îl laude pe primar și să îi facă imagine. Nu este zi în care lui Ovidiu Nemeș să nu i se aducă osanale mai deșănțate decât cele ce i se aduceau lui Ceaușescu în vremea de tristă amintire. Dau doar un exemplu în acest sens: în periaoda Sărbătorilor Pascale, Maramedia scria așa: „Sighetenii, în frunte cu primarul Ovidiu Nemeș, au comemorat în această seară Drumul crucii”. Din dorința de a da limbi cât mai adânci, Maramedia a reușit să îl substituie pe Iisus Cristos cu Ovidiu Nemeș. Cei prezenți la eveniment mergeau în frunte cu Dumnezeu, nici într-un caz cu primarul (vezi FOTO).

Nu este zi în care să nu citești știri de laudă la adresa lui Nemeș, însă potlogăriile primarului sunt ținute sub preș, iar întregul trust de presă nu zice nimic despre faptul că DNA-ul îl anchetează pe primar pentru prezumtive furturi din banii primăriei.

Primarul a mai făcut o mișcare importantă - a dus aproape toată presa din zona Sighetului într-o excursie gratuită, plătită din banii primăriei, la distracție în Italia, astfel cumpărând-o în parte.

Sighet 247 s-a născut la inițiativa unui mic grup de oameni, din care am făcut și eu parte, din dorința de a exista presă cu adevărat independentă în Sighet. În nici șase luni am ajuns cel mai citit site de știri din Sighet, numărul de cititori ai Sighet 247 fiind în linii mari același cu al Maramedia.ro, celelalte site-uri de știri din zonă având mult mai puțini cititori.

Sighetenii s-au cam săturat să audă doar laude la adresa primarului și s-au orientat spre Sighet 247, un portal de știri care spune lucrurilor pe nume și le prezintă așa cum sunt, fără să laude deșănțat și fără să ascundă sub preș ce nu convine stăpânirii. Asta pentru că Sighet 247 este cu adevărat independent și nu are un TIR-ist sau pe altcineva ca stăpân.

Astăzi am asistat la un atac asupra Sighet 247, încercându-se o discreditare de tip securist, lansat de câteva persoane care lucrează în trustul de presă ce deține Maramedia. Și anume s-a propagat la greu pe mediile de socializare o știre a unui site prin care se arăta că articolul publicat de Sighet 247.ro, conform căruia mai mulți câini au fost uciși și aruncați la marginea Sighetului nu era reală.

Sighet 247 a publicat știrea respectivă, avertizând că nu este verificată, fiind transmisă redacției prin e-mail. În aceeași zi știrea a fost scoasă de pe site, poza respectivă cu câinii morți nefiind într-adevăr din Sighet. Paul Szaniszlo, directorul postului TV a afișat cu mare aplomb o postare pe FaceBOOK, intitulată „adevărata sursă a minciunilor altora!”, încercând să inducă ideea că Sighet 247 este site de știri mincinos. Așa înțelege Paul Szaniszlo să deruteze lumea de la adevăratele știri. Nici nu putem să îl condamnăm prea tare pe domnul Szaniszlo, pentru că dacă l-ar supăra pe TIR-ist, ar trebui să se întoarcă în Baia Mare, cel mai probabil în calitate de șomer.

Este foarte posibil să asistăm în continuare la astfel de atacuri lansate atât asupra mea cât și asupra Sighet 247 din partea aplaudacilor și lingăilor lui Nemeș.

În timp ce Sighet 247 a difuzat „BREAKING NEWS - Ovidiu Nemeș anchetat de DNA” pentru un prejudiciu de 6 miliarde de lei adus sighetenilor, Maramedia a contracarat cu un articol din care aflam că Crin Antonescu îl susține și îl laudă pe Ovidiu Nemeș. Aici se vede diferența dintre presa cu adevărat independentă și cea aservită unui stăpân.

Dacă DNA își va face datoria și Nemeș ajunge după gratii, întregul imperiu de carton al TIR-istului se va prăbuși, iar lingăii lui vor deveni șomeri.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și