Amenda pe care administratia publica locala a aplicat-o societatii Vital a fost maximul permis de legislatie - 2.500 de lei. Ea a fost data pentru mirosul greu rezultat din prelucrarea namolului, dar si pentru faptul ca depozitarea nu a fost facuta in conditii conforme.

In prezent, activitatea de epurare se desfasoara in doar doua trepte: cea mecanica si cea biologica. Urmeaza ca in acest an sa inceapa investitia pentru treapta tertiara, in cadrul careia sa se realizeze fermentarea acelui namol, denitrificarea si nitrificarea, astfel incat reziduurile sa nu mai aiba miros absolut deloc si sa nu mai contina metale grele sau alte elemente.

"De vineri nu va mai functiona statia de epurare decat intr-o singura treapta si acest miros va disparea. Dar, pe o perioada de sase luni, au termen sa rezolve problema. Pana atunci sa isi plateasca amenzile pe care noi le-am stabilit. Nu stiu daca cei de la mediu au dat vreo amenda, dar noi, conform prevederilor legale si a hotararilor de Consiliu Local, am sanctionat societatea Vital", a precizat primarul Catalin Chereches.

Edilul s-a aratat deranjat de faptul ca reprezentantii firmei Vital nu au luat toate aceste masuri inainte de a provoca un disconfort baimarenilor, preferand ca dupa tratarea mecanica si biologica sa depoziteze namolul, fara acceptul primariei, intr-un loc care si-a atins capacitatea.

Prin faptul ca s-a depasit limita de stocare, automat, la prima ploaie, la vant sau la caldura prea mare, in zona respectiva se simtea un miros greu. Odata cu masurile luate de autoritati, s-au trasat si anumite sarcini responsabililor societatii.

"Am dispus ca pana la inceputul anului viitor, cand va fi finalizata acesta investitie din fonduri europene, a societatii Vital, pentru treapta tertiara, respectiv pentru fermentare, sa nu se mai realizeze epurarea decat mecanica, astfel incat sa se produca 10 tone de namol si nu 30 de tone si sa se intample asa cum s-a intamplat si de 30 de ani incoace, sa ducem acea cantitate pe groapa de gunoi”, a mai precizat Catalin Chereches.

Termenul acordat celor de la Vital pentru rezolvarea problemelor de ordin tehnic si organizatoric este de sase luni, urmand ca dupa aceasta perioada, daca vor fi pregatiti din punct de vedere tehnic, sa epureze in continuare apele reziduale si sa genereze un namol care sa nu aiba miros.

Pe langa conditia ca namolul sa nu mai creeze disconfort, normele de mediu prevad ca acesta sa nu contina nici metale grele, astfel incat locul in care vor fi depozitate sa nu afecteze solul, apele de suprafata sau cele subterane. Catalin Chereches a aratat ca este esential ca toate aceste prevederi sa fie respectate iar lucrarile realizate sa fie de calitate.

“Noi intelegem faptul ca niciodata banii nu sunt suficienti si ca investitiile in epurare sunt mari. S-au investit 10 milioane de euro, se vor mai investi alte 10 milioane, dar asta nu inseamna ca baimarenii trebuie sa aiba de suferit. Decat sa faci lucrurile prost sau pe jumatate, mai bine nu le faci deloc. I-am rugat sa faca intr-un mod rudimentar doar treapta mecanica si cand vor fi pregatiti sa faca lucrurile asa cum ele trebuie facute", a explicat edilul.

Primul pas facut de autoritati a fost acela de a stopa deranjul creat prin miros, urmand ca, dupa ce aceasta problema este rezolvata, cei de la Vital sa gaseasca o solutie viabila si pentru uscarea namolului, astfel incat acesta sa poata fi folosit ulterior pentru alte activitati. Una dintre utilitatile pe care namolul uscat le poate avea este aceea de a genera un material care sa fie folosit pentru ardere, ca si combustibil, sau pentru agricultura.


Preluare: eMaramures.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și