De la pește, brânză și vin, până la sfeclă și țelină, coșurile și sacoșele se umplu rapid. La mare căutare pentru masa de Revelion sunt peștele, șampania, strugurii sau rodiile.

„Dacă Crăciunul e foarte restrictiv și există un meniu prescris, ca să zic așa, de la care nu prea te abați, pentru că nu toată lumea își poate asuma privirile acre ale soacrei sau ale prietenilor mai conservatori, Revelionul e un debușeu, ne lasă să facem ce vrem, e foarte permisiv și mai mult decât atât, pentru că este o sărbătoare mult mai recentă și laică, se pretează foarte bine să punem pe masă lucruri mai speciale”, spune Adriana Sohodoleanu, specialist în istorie culinară.

Semnificația peștelui și alte superstiții
De-a lungul timpului au apărut mai multe superstiții și obiceiuri legate de masa de Revelion.

De pe masa dintre ani nu trebuie să lipsească peștele, spune tradiția.

„La noi se păstrează tradiția, se mănâncă pește, se zice să fii mai ușor sau mai suplu. Eu, fiind și pescar, îmi păstrez din peștele pe care l-am prins pe parcursul anului”, mărturisește un bărbat.

La un magazin cu păstrăvi, comenzile au curs în ultimele zile. Un kilogram costă 27 de lei.

„Tot întreabă lumea și am încercat să ne aprovizionăm, sperăm să ajungă”, spune Maria Raduly, comerciant.

„Așa știm de la părinți, că în noaptea de Anul Nou, în ziua de Anul Nou trebuie să mănânci pește, să-ți fie mai bine”, explică o clientă.

„Încă o superstiție la noi, așa am moștenit eu de la părinții mei, este să ai un loz sau să joci la 6 din 49. Noi luăm câte un loz, îl răzuim și vedem dacă suntem norocoși sau nu”, spune un bărbat.

„Pește, 12 boabe de struguri și să ne îmbrăcăm cu ceva nou. Nu pui, că se zice că râcâie, se duce norocul”, detaliază o femeie alte câteva superstiții.

„Un pește ușurel și fructe, iar spre zi, sana sau iaurt”, dezvăluie un domn ce va mânca de Revelion.

„S-a creionat în ultimii zeci de ani un meniu de Revelion: ouă umplute, salată beuf. Avem pește, pentru că se spune că peștele înoată prin apă și așa am putea și noi înota printre probleme și necazuri, fără să ne atingă. Mai există curcan sau cel puțin în meniurile interbelice exista foarte mult curcan. Ce este obligatoriu este să ai tort și șampanie la miezul nopții și să porți ceva roșu și - mai nou - să ai bani asupra ta. Înainte, erau boabele de grâu, ca să te păzești de foamete în anul care vine”, detaliază Adriana Sohodoleanu, specialist în istorie culinară.


Preluare: Digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și