„În momentul în care efectuăm aceste teste rapide se corelează și cu rezultatul lor, adică cu sensibilitatea lor. Dacă le efectuăm în primele 5 zile de la debutul bolii, când încărcătura virală este mai mare, atunci șansa să ne dea un rezultat real este mai mare.

La persoanele care au un grad de imunitate, pentru că au fost vaccinate sau au trecut prin boală anterior, încărcătura virală este mai redusă, atunci probabilitatea ca un test rapid antigen să iasă pozitiv este un pic mai mică decât la persoanele care sunt nevaccinate. Atunci este evident că testele «gold standard» acum sunt testele PCR.

Persoane care erau chiar simptomatice și care și-au făcut teste rapide în mod repetat și au ieșit negative ulterior au fost confirmate în urma unor teste PCR.

Cred că sensibilitatea testelor rapide este afectată în momentul de față în cazul variantei Omicron, ceea ce va creea probleme din punctul de vedere al costurilor - pentru că testul de tip PCR este de cel puțin două ori mai costisitor decât un test rapid -, din punct de vedere al timpului de așteptare până la ieșirea rezultatelor.

Avem nevoie de mai multe date științifice care să compare rezultatele celor două tipuri de determinări pentru a fi în măsură să luăm niște decizii, dacă se justifică sau nu să mai facem teste antigen”, a declarat Valeriu Gheorghiță, vineri seara, la Digi24.


Preluare: Digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și