In jur de 650 de mii de bugetari vor beneficia de cresteri salariale incepand de luni, 1 august, impactul bugetar fiind de 870 de milioane pentru anul acesta si de 2,6 miliarde lei pentru anul viitor, anunta Mediafax. Ministrul Muncii, Dragos Paslaru, a declarat in luna iunie ca Ordonanta de Urgenta a Guvernului privind salarizarea personalului platit din fonduri publice elimina inechitatile din sistemul salarizarii bugetarilor, prevederile acesteia aplicandu-se in doua etape, astfel incat o parte dintre acestea intra in vigoare la 1 august 2016, urmand ca intreaga grila de salarizare sa fie aplicata din decembrie 2017.
Salariile cresc pentru 163.000 de persoane din sistemul sanitar, acest sector fiind declarat de Guvern prioritar in momentul elaborarii si adoptarii ordonantei.
Paslaru a explicat ca s-a observat faptul ca mii de cadre parasesc tara din cauza veniturilor scazute, motiv pentru care Guvernul a egalizat salariile persoanelor incadrate pe aceeasi functie si a acordat un bonus de merit pentru cei care au o activitate deosebita.
Ordonanta prevede stabilirea unei cresteri suplimentare de aproximativ 10% fata de restul functiilor a salariilor debutantilor, in vederea cresterii atractivitatii carierei in sistemul public de sanatate. De exemplu, salariul de incadrare al unui medic din unitati clinice va fi intre 2.364 de lei si 2.944 de lei, in functie de vechime, iar al unui asistent medical intre 1960 lei si 2441 lei, in raport de vechimea in munca. Salariul unui medic primar din serviciul de ambulanta sau primiri urgente va fi intre 4.371 lei si 5443 lei. Cuantumul salariilor difera in functie de specializare, grad si vechime si este completat cu diferite sporuri.
Advertisment
Un medic primar gradatia 5 va avea o crestere de 914 lei, un medic specialist gradatia 5 va avea o crestere de 557 lei, in timp ce medicul rezident anul VI-VII va avea o crestere salariala de 746 lei. Doctorul rezident anul III va avea salariul mare cu 294 lei, iar medicul rezident anul I cu 312 lei, potrivit Ministerului Sanatatii.
Pentru medicii rezidenti s-a majorat plafonul de la care se acorda bursa de rezident pana la 4.749 lei, mentinandu-se valoarea lunara a bursei de 670 lei.
"Pentru personalul de specialitate medico-sanitar si auxiliar sanitar au fost stabilite salarii de baza pe functii, grade, trepte profesionale si gradatii diferentiate pe unitati clinice, unitati neclinice, servicii de ambulanta si structuri de primiri urgente, anatomie patologica si medicina legala", scopul masurii fiind stimularea ocuparii posturilor in spitalele unde se constata deficit de personal, fiind vorba despre "sectiile sau compartimentele cu paturi de ATI/TI si de transport neonatal. Personalul din aceste unitati va fi inclus in capitolul serviciilor de ambulanta si compartimentelor de primiri urgente si vor primi salarii de baza mai mari", a mai precizat Ministerul Sanatatii.
In ceea ce priveste sectorul Educatiei, se acorda si in acest caz o crestere suplimentara de aproximativ 10% fata de restul functiilor a salariilor debutantilor, in vederea cresterii atractivitatii carierei in sistemul de invatamant.
Totodata, potrivit noii grile de salarizare, un profesor cu studii superioare de lunga durata, grad didactic I, vechime intre 1-6 ani, are incepand de luni un salariu de baza intre 1.896 si 2.361 lei, iar un profesor debutant intre 1.700 si 2.117 lei. Pentru un profesor universitar cu vechime in invatamant intre 6-10 ani, salariul de baza va fi intre 2.991-3.465 lei si va creste gradual, in functie de vechime, ajungand, in cazul persoanelor cu peste 40 de ani de vechime la 6.935 de lei.
In situatia in care salariul brut determinat potrivit OUG este mai mare decat cel aferent lunii iulie 2016, se va acorda 50% din cresterea rezultata incepand cu luna august 2016 si 100% incepand cu luna decembrie 2017. In total, de prevderi vor beneficia aproximativ 280.000 de cadre didactice si personal auxiliar din invatamant.
Ministrul Mihnea Motoc a precizat ca la Ministerul Apararii Nationale sunt aproximativ 33.000 de potentiali beneficiari ai ordonantei de urgenta privind salariile din sistemul bugetar.
"La Ministerul Apararii Nationale potentialii beneficiari, in numar de aproximativ 33.000, vor primi incepand cu luna august 2016, 50% din cuantumul sumei compensatorii corespunzatoare soldei de merit in plata la nivelul anului 2009, iar diferenta de 50% incepand cu luna august 2017. Dupa identificarea sumelor necesare, vom continua demersurile necesare pentru eliminarea si a celorlalte disfunctionalitati atat in interiorul fiecarei institutii, cat si in cadrul familiei ocupationale", a scris ministrul Apararii Nationale, Mihnea Motoc, pe contul sau de Facebook.
In cazul personalului din aparatul propriu al ministerelor, eliminarea diferentelor de salarizare se face prin acordarea a 70% din nivelul de salarizare al Secretariatului General al Guvernului. In situatia in care salariile de baza calculate la nivelul a 70% din nivelul de salarizare de la Secretariatul General al Guvernului sunt mai mici, se pastreaza nivelul salariilor aferente lunii iulie 2016.
Preluare: www.hotnews.ro