Ungaria a anuntat ca va trece de la 1 iulie 2013 la un nou sistem de taxare pe distanta parcursa, inlocuind astfel vinieta pe timp. Aceasta modificare aduce o crestere a costurilor pe cursa pentru transportatorii romani de circa 170 de euro, imposibil de suportat in cazul in care firmele nu negociaza inglobarea ei in tariful de transport. O eventuala amanare a noului sistem de taxare pana in toamna (dupa modelul Ecotaxei de Franta, care s-a amanat pentru dupa 1 octombrie) ar mai putea da o gura de oxigen firmelor de transport din Romania pentru gasirea de solutii de renegociere a contractelor de transport international sau de gasire a unor rute alternative care sa evite Ungaria.

O crestere foarte mare

„Cresterea taxelor pentru anumite tari nu a fost foarte mare, insa beneficiarii de transport nu au inteles nici trecerea de la 37 eurocenti/km la 40. Taxa de drum platita in Ungaria este de aproximativ 15 euro/24 h, dar incepand cu aceasta vara se introduce o taxa/km, iar printr-un calcul rapid ajungem la 100 de euro pe tranzit. Tur-retur inseamna 200 de euro, fata de 30 de euro pana acum. Clientii nostri trebuie sa fie constienti ca trebuie sa introduca acest cost in costurile lor, pentru ca de ceva vreme noi, transportatorii, le suportam pe toate“, a tinut sa sublinieze Lucia Apostol, directorla o firma de transport. Pentru camioanele de peste 12 t, pe autostrazile Ungariei, pana la instituirea noii taxe, nivelul de taxe porneste de la 0,083 euro/km la doua axe pana la 0,189 euro/km (Euro 5, EEV, Euro 6). Pe drumurile regionale, autoritatile maghiare, au aplicat o taxa de 0,063 euro/km la doua axe pana la 0,143 euro/km (Euro 5, EEV, Euro 6).
„Impactul noilor taxe va fi foarte mare, in special pentru flotele care fac transport international. Sa speram ca taxa de Ungaria se amana. Conform statisticilor, taxele de drum, in medie, la nivelul Europei, sunt de 20 eurocenti/km. Este o valoare foarte mare, dar nu stim daca este reflectata corect in pretul de transport“, a explicat Apostol.


Ecotaxa de Franta se amana pana la 30 octombrie

Noua taxa se va aplica pe o retea de 15.000 km de drumuri nationale pentru vehiculele de peste 3,5 t. Exceptia de la regula este reprezentata de autostrazile administrate privat, pentru care nivelul de taxare va ramane la nivelul actual. Pentru ecotaxa este estimat un cost mediu de 12,5 eurocenti/km.
Toate vehiculele trebuie dotate cu o unitate speciala la bord, RoadBox-SAT, care nu trebuie preinstalata, ci doar conectata la circuitul electric sau la priza din interiorul masinii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și