Pe plan local

Se face strângere de fonduri pentru achiziţionarea de materiale absolut necesare spitalului din Sighet pentru lupta cu pandemia. Problema e că nu se face destul de multă publicitate de către cei care administrează acele ONG-uri, nu suntem înştiinţaţi măcar la 2-3 zile (zilnic ar fi şi mai bine) despre sumele adunate. Nu ştim ce s-a făcut până acum cu banii, şi nu spun că s-a făcut ce nu trebuia să se facă, sau că s-a făcut ceva rău. Doar că omul, donator de bani în aceste zile premergătoare marii confruntări, ar trebui să ştie exact pe ce s-au dus banii donaţi de el: pe dezinfectante, echipamente de protecţie anticoronavirus pentru medici, asistente, şi alte lucruri necesare acum.

Consiliul local văd că tace frumos... Un singur consilier local are curajul de a face ceva. Nu pot să dezvolt subiectul, pentru că acest articol nu trebuie privit ca sprijin politic pentru cineva, cândva.

Vine lumea (e adevărat, nu de bună-voie) la noi în oraş să se carantineze. Moment bun de a face terapie de grup (chiar de mare grup). Jocuri de societate, o bere, o palincă, o ţigară, mai o deplasare prin oraş pentru aprovizionare contra gâtului uscat. Oamenii puşi în carantină sunt un potenţial pericol pentru ceilalţi, adică localnicii care n-au fost plecaţi să muncească prin alte ţări.

Desigur că cei veniţi de peste mări (cum ar fi a Mânecii) şi ţări (cum ar fi Italia, Spania) sunt posibili purtători de virus fără voia lor, şi toată lumea înţelege asta. Dar şi ei trebuie să înţeleagă că e pentru binele comun ca ei să stea în carantină două săptămâni. E bine pentru ei, pentru familiile lor şi pentru noi, sighetenii. Dar dacă, totuşi, unii cu domiciliu forţat asigurat de Autoritatea locală, sunt... neînţelegători, sunt luate toate măsurile de a-i menţine izolaţi? Un film pe care l-am văzut pe www.sighet247.ro mă face să am îndoieli...

Nu ştiu cum stă treaba noaptea prin oraş. Cetăţenii stau în casele lor, conform ordonanţelor militare, dar...hoţii? Sau, nu mai avem aşa ceva? Sunt patrule pe străzi?

De ce nu are Primăria Sighet un serviciu online în care cetăţenii să vină cu propuneri, să întrebe, să primească răspunsuri?

Cu mască, fără mască... Ce vremuri normale erau alea când cele patru cuvinte de la începutul paragrafului nu erau altceva decât titlul unei emisiuni tv... Acum, ne duce gândul la cu totul altceva... când lumea e împărţită în două tabere. Una spune că e bine să purtăm mască, alta spune că dacă nu e extrasuperprotectoare o purtăm degeaba, pentru că SARS-Cov-2 e aşa de mic încât poate pătrunde prin materialul neomologat şi neprofesionist al măştii confecţionate în casă. Da, în casă, pentru că de cumpărat, nu avem de unde, sau, dacă avem, unii au găsit un nou prilej de a se îmbogăţi pe seama suferinţei celorlalţi! Pare-se că dacă purtăm mască nu ne apărăm noi, ci îi apărăm pe ceilalţi de noi. Când respirăm, când vorbim, aerul din jurul nostru se poluează cu secreţiile noastre, iar secreţiile pot avea şi temutul coronavirus, pe care noi îl avem, dar nouă nu ne face niciun rău. Nouă, nu! Dar altora...

Azi m-am uitat la nişte filme scurte pe tema de mai sus. În unele ţări purtatul măştii e OBLIGATORIU la ieşirea din casă. Inutil, dar totuşi o fac: acelea sunt ţările cu cei mai puţini atinşi de coronavirus!

Nu se poate institui obligativitatea purtării măştii de protecţie – dacă nu pentru noi, atunci dintr-un elementar respect faţă de acei oameni, puţini, pe care-i întâlnim pe stradă – printr-un ordin, sau hotărâre, sau cum o fi să se numească, luată de Consiliul Local Sighet?

Trebuie să nu fim în grup mai mare de trei persoane pe stradă. Autorităţile locale desigur că n-au văzut unele autobuze care duc oameni din Sighet spre localităţile limitrofe, la anumite ore, sau în sens invers, la alte ore. Sunt momente ale zilei când autobuzele astea sunt pline, stimaţi consilieri! Şi sunt pline pentru că pe la fabricile locale se lucrează! Desigur că ordinul de încetare a activităţii nu poate fi luat de altcineva decât de cei pe care-i numim „oameni de afaceri″. Dar şi ei ar putea să se gândească dacă n-ar fi mai bine să lase acum muncitorii acasă, ca să aibă cu cine lucra mai târziu...

Tot pe plan local, o problemă foarte importantă. Poate cineva, oricine din Maramureşul Istoric să se testeze dacă e purtător sau nu de noul coronavirus? Ce trebuie să facă pentru asta, unde trebuie să meargă, ce paşi trebuie să urmeze, se face cu trimitere de la medicul de familie, sau se face direct, pe bani, gratuit?

Pe plan naţional

Pot spune ce nu s-a făcut, sau s-a făcu prea târziu. Nu s-a făcut carantinarea tuturor întorşilor direct la graniţe. Nu s-au amenajat nişte corturi militare (aşa cum ştim să facem spitale miltare!) chiar în zonele de intrare în ţară. Li s-a dat oamenilor să semneze o declaraţie pe propria răspundere că n-au fost, n-au avut interacţiune directă cu bolnavi pe acolo pe unde au fost, că se simt bine...şi gata! Acasă cu ei! Ce a urmat se ştie şi era uşor de anticipat chiar şi pentru o găină!

Se dau ordonanţe peste ordonanţe, în funcţie de situaţiile statistice din ţară. Iar statistica îmbolnăvirilor, deceselor nu poate fi decât în creştere. Nu se pot lua nişte măsuri drastice acum, dintr-o dată? De ce trebuie luate gradual, când chiar şi găina de care pomeneam ar şti că cifrele vor fi din ce în ce mai mari? Nu sunt echipamente pentru medici, asistente, infirmiere. Dar la nişte ateliere, fabrici şi făbricuţe unde s-ar putea confecţiona s-a gândit cineva? Dacă nu suntem în stare să le facem la noi, se cumpără de undeva? Se cumpără ACUM, nu când nu va mai avea cine sau de ce să le îmbrace?

De sezon... În loc de sezonul numit primăvară, sezonul de acum se numeşte, în toată lumea, coronavirus. Haideţi să facem cu toţii ceea ce trebuie de făcut pentru ca după sezonul anormal care se numeşte „SARS-Cov-2″ să urmeze unul normal, pe care-l aşteptăm mai mult decât oricând, numit atât de frumos „VARĂ″!!!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și