Tribunalul Mureş a respins solicitarea fostului director al Serviciului de Gospodărire a Apelor Mureş privind suspendarea detaşării în Maramureş, invocând că Ovidiu Ianculescu poate angaja o persoană care să îl ajute la creşterea copilor, respectiv la îngrijirea celor doi socri bolnavi de cancer, scrie Adevărul.ro
Ovidiu Ianculescu, fostul director al Serviciului de Gospodărire a Apelor (SGA) Mureş, cel care reclamă că a fost forţat să îşi dea demisia din funcţia pe care o câştigase prin concurs, pentru a face loc unui liberal fără nicio pregătire în domeniu, a fost detaşat începând cu 5 noiembrie tocmai în Maramureş. Potrivit deciziei de detaşare emisă de Administraţia Bazinală a Apelor (ABA) Mureş, Ovidiu Ianculescu ar trebuie să lucreze pentru o perioadă de 12 luni pe postul de inginer şef Ia SGA Maramureş – Administraţia Bazinală a Apelor Someş-Tisa. Ianculescu a contestat în instanţă ordinul de detaşare, însă cum până la soluţionarea procesului pot trece luni de zile, acesta a înaintat încă o acţiune pe rolul Tribunalului Mureş.
Prin intermediul acesteia a solicitat emiterea unei ordonanţe preşedinţiale care să suspende efectele deciziei de suspendare până la soluţionarea cauzei pe fond. În motivarea cererii, a arătat că decizia de detaşare nu este altceva decât o măsură sancţionatorie raportată la refuzul de a se supune măsurilor adoptate la nivel politic în cadrul ABA Mureş. Ovidiu Ianculescu a subliniat că măsurile opresive împotriva sa au demarat la începutul anului 2020 când a fost obligat să demisioneze din funcţia de director. Ulterior, a revenit asupra hotărârii, fiind decis să lupte cu sistemul politic care l-a înlăturat. Pe lângă acţiunile deschise în instanţă, prin care a solicitat să se constate că renunţă la demisie, a fost înregistrată şi o plângere penală la DNA. Urmare a demersurilor efectuate de inginerul Ianculescu, conducerea ABA Mureş a decis să-l detaşeze în alt judeţ. Detaşat de urgenţă fără nicio explicaţie În faţa instanţei, Ianculescu a arătat că detaşarea la 200 de kilometri distanţă de casă se resfrânge negativ asupra familiei sale.
„Reclamantul se află într-o situaţie familială delicată, acesta şi soţia dânsului îşi îngrijesc cei doi copii minori, soacra şi socrul reclamantului sunt persoane diagnosticate cu cancer pe care reclamantul şi soţia acestuia le îngrijesc şi, nu în ultimul rând, solicită a se observa că reclamantul a refuzat măsura detaşării încă de la momentul la care aceasta i-a fost adusă la cunoştinţă. Se poate observa, de asemenea palpând fondul dreptului, că această decizie nu este motivată nici în fapt, nici în drept. Or, această măsură a detaşării nu reclamă urgenţa dislocării unui om care a prestat activitate mai mult de 10 ani în cadrul SGA Mureş şi a mutării acestuia în interes de serviciu, afirmativ în interes de serviciu, la o unitate care se află la peste 200 de km distanţă”, a subliniat în faţa judecătorilor avocatul lui Ovidiu Ianculescu, potrivit Adevărul.ro
”Tribunalul mai constată că motivele invocate de reclamant privind situaţia sa familială nu relevă iminenţa producerii unei pagube ireparabile ca urmare a faptului că soţia reclamantului ar trebui să crească singură cei doi copii minori pe perioada detaşării, existând posibilitatea angajării cel puţin temporare a unei persoane care să ajute la îngrijirea copiilor. Cu privire la faptul că minorii necesită supraveghere permanentă în contextul actual în care şcolile sunt închise, tribunalul mai notează că există norme legale privind acordarea unor zile libere plătite pentru părinţi în vederea supravegherii copiilor, în situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice care presupun prezenţa efectivă a copiilor în unităţile de învăţământ şi în unităţile de educaţie timpurie antepreşcolară, ca urmare a răspândirii coronavirusului”, a motivat judecătorul Tribunalului Mureş, conform sursei citate.
Preluare: ActualMM.ro