Băsescu a spus că este nevoie de implementarea rapidă a stadiului trei al sancţiunilor UE împotriva Rusiei care vor viza nu doar anumite persoane, ci companii şi oligarhii care sprijină acţiunile separatiste.

Cu o zi înainte ca miniştrii de Externe ai statelor Uniunii Europene să stabilească exact noile sancţiuni îndreptate împotriva Rusiei, preşedintele Traian Băsescu a adus o serie dură de acuze la adresa Rusiei şi a preşedintelui Vladimir Putin. Poziţia României este că în Ucraina se desfăşoară un război "hibrid", în care mijloacele militare clasice sunt îmbinate cu metode tipic teroriste.

"Este un război prin interpuşi, al Rusiei, ce foloseşte ceceni, transnistreni, cazaci pentru a-i sprijini pe separatişti. A doua caracteristică este că avem de-a face şi cu un război de gherilă urbană. Apoi există şi un război de insurgenţă şi există şi acţiuni teroriste frecvente: luări de ostatici, utilizarea scuturilor umane în faţa instituţiilor, caracteristice terorismului", a observat preşedintele României.

În consecinţă, insurgenţii separatişti şi Federaţia Rusă sunt în mod egal responsabile pentru seria de evenimente tragice ce au culminat cu doborârea unui avion civil malayezian în care au murit aproape 300 de oameni, Băsescu afirmând explicit că Rusia lui Putin a devenit "partener al teroriştilor". "Primii responsabili sunt teroriştii care ocupă şi acum Doneţk şi Lugansk şi, în mod egal, responsabilitatea aparţine Rusiei pentru că, îmi pare rău să o spun, aceasta a devenit un partener al teroriştilor prin sprijin politic, cu personal calificat, cu armament de toate categoriile, inclusiv armament greu", a spus Traian Băsescu.

Acesta nu este mulţumit nici de reacţia preşedintelui Vladimir Putin la tragedia din Ucraina. "Am luat notă de declaraţia preşedintelui Putin să nu politizăm evenimentul. Nu-l politizează nimeni, dar el nu se poate ascunde sub amânări şi minciună de responsabilitatea punerii la dispoziţie a echipamentelor folosite", a comentat Băsescu.

Iată principalele declaraţii ale preşedintelui:

-O declaraţie cât mai concisă, dar şi pe înţelesul opiniei publice, legată de Ucraina, dar privită prin prisma ultimelor decizii ale Consiliului European din 16 iulie.

-"Consiliul European convine să extină măsurile restrictive cu scopul de viza entităţi inclusiv din Rusia care sprijină material acţiuni ce subminează independenţa Ucrainei", adică se trece de la stadiul persoanelor la stadiul entităţilor, anume companii: bănci, companii energetice. Mâine se va desfăşura Consiliul Afaceri Externe ce va găsi forma juridică de a se trece la aplicarea de sancţiuni împotriva unor entităţi.

-Altă măsură: "Consilul European transmite CAE sarcina de a adopta instrumentele juridice necesare şi de a decide până la sfârşiutul iulie o listă cu entităţile vizate de stadiul 3 al sancţiunilor împotriva Rusiei."

-Sunt vizaţi şi oligarhii din anturajul preşedintelui Putin şi ale celor ucrainieni care susţin acţiunile teroriştilor din Ucraina de Est.

-Comisia Europeană va analiza proiectele de cooperare cu Rusia care se desfăşoară cu finanţare europeană care trebuie suspendate până la sfârşitul lunii iulie. De la sfârşitul lunii iulie se trece la etapa a 3-a de sancţiuni trecându-se de la persoane se trece la sancţiuni către companii. Cheia este cât de concesivi vor fi reprezentanţii statelor în stabilirea listelor. Pentru a vă da un răspuns cu privire la poziţia României care solicită demult trecerea la stadiul 3, voi face o analiză a evenimentelor din Ucraina.

-În opinia noastră, este punctul de vedere al României, se desfăşoară un război hibrid. Greu de găsit cuvântul în terminologia militară, dar este cel potrivit pentru situaţia din Doneţk şi Lugansk. Este un război prin interpuşi, al Rusiei, ce foloseşte ceceni, transnistreni, cazaci pentru a-i sprijini pe separatişti. A doua caracteristică este că avem de-a face şi cu un război de gherilă urbană. Apoi există şi un război de insurgenţă şi există şi acţiuni teroriste frecvente: luări de ostatici, utilizarea scuturilor umane în faţa instituţiilor, caracteristice terorismului.

-Se desfăoară şi un război informaţional ce poate fi şi parte a unui război clasic. Cine este responsabil pentru ceea ce se întâmplă? Primii responsabili teroriştii care ocupă şi acum Doneţk şi Lugansk şi, în mod egal, responsabilitatea aparţine Rusiei pentru că, îmi pare rău să o spun, aceasta a devenit un partener al teroriştilor prin sprijin politic, cu personal calificat, cu armanent de toate categoriile, inclusiv armament greu.

-În opinia noastră, Rusia este partenetrul acestor terorişti prin acţiunile pe care le întreprinde.

-Responsabilitatea pentru catastrofa aviatică aparţine în mod direct grupării teroriste din estul Ucrainei care a executat lovitura. În mod egal, Rusia a pus la dispoziţie specialişti şi echipamentul necesar executării loviturii este parte a actului terorist. Am luat notă de declaraţia preşedintelui Putin să nu politizăm evenimentul, dar el nu se poate ascunde sub amânări şi minciună de respionsabilitatea punerii la dispoziţie a echipamentelor folosite.

-Care este responsabilitatea UE? Putea să facă mai mult decât a făcut? Răspunsul meu este categoric da. Sancţiunile aspre, economice trebuiau introduse de mai multă vreme. Tot timpul au fost argumente: o ţară are investiţii mari, alta are de livrat echipamente sofisticate, alta este dependentă de gaze, altele pur şi simplu au spus că e bine să fii şi cu UE şi cu Rusia în acelaşi timp şi să ai o poziţie moale. Cu certitudine, este importantă şi partea economică, dar în UE vorbim despre valori şi aş vrea să ştiu care este cea mai mare valoare a UE. Nu cumva este cetăţeanul european şi siguranţa lui? Sigur că avem şi valori economice, dar s-a ajuns la un punct la care am avut de optat între siguranţa cetăţenilor şi interesele economice. Este timpul ca Europa să pună pe primul plan siguranţa cetăţenilor ei. Au murit 192 de cetăţeni europeni şi nu consider că viaţa lor este mai preţioasă decât viaţa amărâţilor de ucrainieni care mor în est. Dar acum suntem în faţa unei realităţi. Pentru că nu l-am descurajat la timp pe Putin, luni după amiază au murit 192 de cetăţeni olandezi. Dacă noi în Consiliu eram fermi şi puneam valoarea omului deasupra la orice, nu puteam lua măsurile de descurajare în timp util?

-Nu cumva avem riscul să fie mai importante considerentele economice decât solidaritatea cu statele din flancul estic? Europa trebuie să revină în practică la valorile ei reale, iar Rusia trebuie tratată prin această prismă chiar dacă avem pierderi economice consistente. Cu siguranţă, pierderile vor fi mai mici decât ale Rusiei.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat sâmbătă, la Sinaia, că accidentul aviatic din Ucraina, în care şi-au pierdut viaţa 298 de oameni, nu poate fi lăsat fără o anchetă internaţională şi fără consecinţe pentru cei care au comis această tragedie.

"Noi susţinem o expertiză internaţională şi asta nu vă spun acum, după ce am văzut alte luări de poziţie. Noi am reacţionat la circa trei ore după producerea accidentului aviatic (...) Acesta nu poate fi lăsat fără o anchetă internaţională şi pentru ceea ce s-a întâmplat, 298 de nevinovaţi ucişi într-un act terorist, nu trebuie să treacă fără consecinţe. Sigur, asupra acestui lucru mă voi pronunţa cu multă claritate de la Cotroceni, pentru că informaţiile acumulate şi prezentate deja de diverşi lideri ai lumii sunt informaţii pe care le deţinem şi noi, dar cu certitudine am denuanţa unele poziţii şi o voi face din poziţia oficială de preşedinte, la Cotroceni (...) Vreau să-mi termin propria analiză bazată pe datele pe care le am şi repet România nu a aflat nimic nou din declaraţiile liderilor politici, însă cred că trebuie pus şi degetul pe rană şi o voi face de la Cotroceni", a spus Traian Băsescu.


Preluare: RomaniaTV.net

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și