Psihologii atrag atenția asupra faptului că depresia care apare în preajma sărbătorilor e cauzată de pierderile pe care le avem pe parcursul anului. Cei mai mulți care sunt triști de sărbători sunt cei care au pierdut pe cineva drag sau s-au despărțit de anumite persoane.

“O altă categorie este cea a persoanelor care obișnuiesc să își facă o analiză a anului care se încheie și dacă sunt mai multe lucruri pe care nu le-au realizat încep să trăiască sentimente de descurajare, neîncredere în propria persoană. Se gândesc cum ar fi fost dacă acele persoane erau lângă ele sau cum ar fi fost dacă atingeau anumite obiective. Însă sărbătorile nu înseamnă întotdeauna belșug material și agitație.

Putem folosi această perioadă din an pentru a ne redescoperi, a ne înțelege mai bine și, de ce nu, a ne face propriile tradiții. În astfel de cazuri e bine să ne îndreptăm către ceilalți, să facem o faptă bună: să petrecem câteva ore la un cămin de bătrâni, să gătim o mâncare caldă pentru oamenii fără adăpost, să ne ducem să facem activități cu copii din centrele de plasament… Sau dacă avem posibilități materiale să facem cadouri acestor persoane. Bucuria lor va fi și bucuria noastră”, spune, pentru Axanews.ro, psihologul băimărean Mădălina Palfi.

În general, spun psihologii, avem câteodată impresia că numai persoanele apropiate ne pot umple rezervorul de afectivitate: “Dar nu este așa, sunt mulți oameni care abia așteaptă să ofere un zâmbet sau o îmbrățișare cuiva care vine alături de el, pentru a-i face ziua mai liniștită. Putem să ne facem un cadou, să citim o carte bună, să ascultăm muzică și, nu în ultimul rând, să facem sport”.


Preluare: axanews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și