În ultimii ani, orașele din România au avut parte de o dezvoltare urbanistică haotică, cu blocuri construite unele lângă altele, străzi înguste, fără trotuare și fără niciun metru pătrat de spațiu verde sau spații dedicate sportului distruse.

Aceste probleme ar putea fi rezolvate dacă localitățile și-ar actualiza Planul Urbanistic General. Toate UAT-urile din România trebuie, conform Legii 350/2001, să elaboreze un PUG și să îl actualizeze regulat (de obicei la 10 ani). Din păcate, puține administrații locale iau acest proces în serios. În Baia Mare, PUG-ul nu a mai fost actualizat din 1999. Orașul a fost condus elaborând PUZ-uri (Planuri Urbanistice Zonale), de multe ori cu dedicație, bazându-se pe un PUG vechi de peste 20 de ani și care nu este adaptat nevoilor și vremurilor actuale.
Planul Urbanistic General (PUG) reprezintă un instrument esențial pentru organizarea și dezvoltarea urbanistică a localităților, având un impact semnificativ asupra aspectului, funcționalității și sustenabilității acestora. Ele constituie harta ce ghidează evoluția urbanistică, oferind un cadru clar și coerent pentru dezvoltarea localităților.
Practic, PUG-ul trebuie să reprezinte dorința comunităților locale cu privire la cum vor arăta localitățile lor. De aceea un Plan Urbanistic General trebuie să fie o prioritate pentru Baia Mare!