Aceste probleme ar putea fi rezolvate dacă localitățile și-ar actualiza Planul Urbanistic General. Toate UAT-urile din România trebuie, conform Legii 350/2001, să elaboreze un PUG și să îl actualizeze regulat (de obicei la 10 ani). Din păcate, puține administrații locale iau acest proces în serios. În Baia Mare, PUG-ul nu a mai fost actualizat din 1999. Orașul a fost condus elaborând PUZ-uri (Planuri Urbanistice Zonale), de multe ori cu dedicație, bazându-se pe un PUG vechi de peste 20 de ani și care nu este adaptat nevoilor și vremurilor actuale.

Planul Urbanistic General (PUG) reprezintă un instrument esențial pentru organizarea și dezvoltarea urbanistică a localităților, având un impact semnificativ asupra aspectului, funcționalității și sustenabilității acestora. Ele constituie harta ce ghidează evoluția urbanistică, oferind un cadru clar și coerent pentru dezvoltarea localităților.

Practic, PUG-ul trebuie să reprezinte dorința comunităților locale cu privire la cum vor arăta localitățile lor. De aceea un Plan Urbanistic General trebuie să fie o prioritate pentru Baia Mare!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și