Inițiativa mea privind Legea Insolvenței (adoptată de Senat), care face dreptate pentru sportivi, a fost respinsă azi în Comisia de politică economică de la Camera Deputaților după un teatru ieftin.

A venit secretarul de stat de la Ministerul Justiției, a citit un punct de vedere (redactat de altcineva) pe care i l-am demontat rapid. Am adus toate argumentele din lume, nu s-a opus nimeni, nu au avut nimic de obiectat.
La final au propus raport de respingere, fără vreo motivare. Că așa fac acolo în comisia aia inutilă, nu se dezbate nimic, nu se analizează, doar se votează după cum indică niște funcționari din ministere. Că doar Parlamentul nu mai contează deloc.

Mai mult, la lifturi, după ședință, reprezentantul guvernului mi-a spus că îmi înțelege punctul de vedere, dar că a trebuit să susțină ce i s-a dat. Practic mi-a dat dreptate. Asta pentru că cei care au redactat documentul din partea guvernului nu au înțeles ce prevede inițiativa. Până și George Simion, mare lider de galerie a votat azi împotriva sportivilor, la indicația președintelui de ședință de la PSD.

Vă spuneam în trecut despre rușinea de pe obrazul României când vine vorba despre sportivii care nu își primesc salariile și că dacă ne referim la valoarea sumelor nerecuperate doar de fotbaliști, suntem pe locul 2 în lume, depășiți de China. (conform datelor de la FIFA și FIFPro).

Această lege USR (semnată și de parlamentari de la PSD și PNL) ar fi rezolvat problema și ar fi oferit o protecție mai bună sportivilor, în procedurile de insolvență. Ar fi oprit patronii țepari care bagă cluburile în insolvență și faliment și îi lasă pe sportivi cu ochii în soare și fără banii cuveniți.

Ca să fie și mai clar, marea majoritate a sportivilor din România au contracte de activitate sportivă și nu contracte de muncă, pentru a evita taxe și impozite substanțiale și pentru a primi remunerații mai mari. În legea insolvenței, creanțele care privesc contractele de activitate sportivă sunt la coada listei de plăți și de aceea, adesea, sportivii nu pot să-și recupereze banii de la un club ajuns în insolvență sau faliment.

Prin această inițiativă, urcăm în legea insolvenței, în ordinea priorităților de plată, contractele de activitate sportivă, ca să fie pe același loc cu contractele de muncă. Astfel, sportivii vor fi printre primii care își recuperează banii de la cluburile aflate în insolvență sau faliment.

Atâta s-a putut, din păcate, nu s-a vrut. Luptă continuă în Comisia juridică.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și