Cu toate astea, sunt o serie de precizări care ar trebui făcute și adevărul despre situația clubului trebuie să iasă la iveală. Trebuie să dăm bani pentru sport, nu băieților deștepți care căpușează sportul. S-au spus multe neadevăruri în ultimele zile, dar cifrele nu mint. Deci haideți să facem o mică analiză.

CS Academica Recea a avut în sezonul competițional ce a trecut un buget de 422.453 lei, bani proveniți în totalitate de la bugetul local al comunei Recea. Din aceștia, 84.812 au reprezentat salariul anual al președintelui de club. Practic 20% din bugetul total al echipei, au mers pe salariul președintelui, acesta fiind pus politic. Un club semiprofesionist care a evoluat în Liga a IV-a dă un salariu disproporționat de mare președintelui, care în mod normal trebuia să aducă resurse și sponsorizări. Evident că nu a făcut-o și au existat o serie de rectificări bugetare prin care s-au tot solicitat bani de la bugetul local pentru echipă.

Ca să vă faceți o idee, toate salariile jucătorilor și primele de joc pentru sezonul trecut, au însumat 189.370 lei. Deci salariul președintelui reprezintă aproape jumătate din totalul veniturilor jucătorilor. Așa ceva nu e normal din banii publici. În loc să se caute resurse și sponsorizări, se foloște pagina de Facebook a clubului pentru atacuri la consilierii care cer mai multă transparență în cheltuirea fondurilor acordate echipei.

Tocmai pentru acest tip de situații este utilă legea care mi-a fost votată recent și care va fi promulgată de Președinte peste câteva zile. Aceasta prevede obligații din partea cluburilor sportive finanțate din bani publici de a comunica anual, prin publicare pe pagina proprie de internet, a surselor financiare, bugetului, bilanțului contabil și execuției bugetare anuale. Aceeași obligație va fi și pentru cluburile sportive private care sunt finanțate în proporție de cel puțin 50% din fonduri publice.

De asemenea, cluburile vor trebui să facă publice structura organizatorică, numele și prenumele persoanelor din conducerea clubului, grila de salarizare, numărul persoanelor angajate, organigrama instituției, numărul sportivilor legitimați pe secții sportive și categorii de vârstă, numărul antrenorilor și instructorilor sportivi. Totodată, vor trebui să publice cuantumul remunerațiilor și al altor venituri acordate pe baza contractelor de activitate sportivă.

În situația în care cluburile nu se achită de obligația legală, autoritățile publice nu le vor putea acorda finanțare și vor primi și amenzi. În plus, președinții de club vor fi obligați să facă un raport de activitate dar și strategia de dezvoltare, documente care vor fi prezentate în fața entității finanțatoare.

E timpul pentru un sport mai curat și mai transparent!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și