Conform datelor de la AFAN, din 2011 până în prezent, peste 86 de cluburi de fotbal au intrat în insolvență și doar 3 cluburi au reusit să iasă până în prezent (Dinamo, care e din nou în insolvență, CFR Cluj și Dacia Mioveni).

Ca să vă dați seama cât de gravă e situația, în 2022, România a fost pe locul 2 la nivel mondial în ceea ce privește numărul jucătorilor afectați de această situație, fiind devansată de Grecia. Iar dacă ne referim la valoarea sumelor nerecuperate, suntem tot pe 2, depășiți de China. (conform datelor de la FIFA și FIFPro)

De aceea mă bucur că Senatul a adoptat azi inițiativa mea legislativă care oferă o protecție mai bună sportivilor, în procedurile de insolvență.

Marea majoritate a sportivilor din România au contracte de activitate sportivă și nu contracte de muncă, pentru a evita taxe și impozite substanțiale și pentru a primi remunerații mai mari. În legea insolvenței, creanțele care privesc contractele de activitate sportivă sunt la coada listei de plăți și de aceea, adesea, sportivii nu pot să-și recupereze banii de la un club ajuns în insolvență sau faliment.

Prin această inițiativă, urcăm în legea insolvenței, în ordinea priorităților de plată, contractele de activitate sportivă, ca să fie pe același loc cu contractele de muncă. Astfel, sportivii vor fi printre primii care își recuperează banii de la cluburile aflate în insolvență sau faliment.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și