Vedem că sistemul public de pensii se îndreaptă spre un mare colaps, pentru că în mai puțin de zece ani nu vor fi suficienți angajați care să contribuie la pensiile aflate în plată în sistemul public.
Pensiile deja existente sunt și așa prea mici, iar soluții în acest sens sunt puține. Una dintre ele o reprezintă pensiile facultative, care pe lângă faptul că oferă un randament ceva mai bun decât unitățile bancare, sunt deductibile fiscal până la un prag, dar și faptul că Pilonul 3 de pensie este proprietate privată, adică se moștenește.
Pensia facultativă este un venit suplimentar care de care se poate beneficia după vârsta de 60 de ani. Fiecare persoană poate alege cu ce sumă să contribuie periodic pentru a putea beneficia de pensia facultativă.
În acest moment, plafonul maxim pentru pilonul 3 de pensii este de 400 de euro/an/persoană. Sumele care depășesc acest plafon se impozitează. Deși prețurile au tot crescut, au trecut ani buni de când plafonul acesta nu s-a modificat.
Inițiativa mea dublează suma deductibilă pentru pensiile facultative, Pilonul 3, dar introduce și o formulă prin care acest plafon se modifică proporțional cu salariul minim pe economie de fiecare dată când crește.
Este bine să acționăm preventiv și să venim cu soluții pentru problemele viitoare. Ăsta ar trebui să fie principalul rol al oamenilor din politică, să repare găurile din sistem și să vină cu soluții.