Asta înseamnă că Primăria renunță la prioritatea pe care o are, de a cumpăra clădirea, scoasă la licitație de lichidatorul judiciar, motivând că “𝒂𝒄𝒆𝒔𝒕𝒆 𝒔𝒑𝒂𝒕̧𝒊𝒊 𝒔𝒖𝒏𝒕 𝒊̂𝒏𝒕𝒓-𝒐 𝒔𝒕𝒂𝒓𝒆 𝒕𝒆𝒉𝒏𝒊𝒄𝒂̆ 𝒑𝒓𝒆𝒄𝒂𝒓𝒂̆ 𝒄𝒖 𝒑𝒆𝒓𝒊𝒄𝒐𝒍 𝒅𝒆 𝒂𝒖𝒕𝒐𝒅𝒆𝒎𝒐𝒍𝒂𝒓𝒆,𝒂𝒄𝒐𝒑𝒆𝒓𝒊𝒔̧𝒖𝒍 𝒔̧𝒊 𝒐 𝒑𝒂𝒓𝒕𝒆 𝒂 𝒇𝒂𝒕̧𝒂𝒅𝒆𝒊 𝒔𝒖𝒏𝒕 𝒔𝒖𝒓𝒑𝒂𝒕𝒆, 𝒕𝒓𝒂𝒏𝒔𝒇𝒐𝒓𝒎𝒂𝒓𝒆𝒂 𝒍𝒐𝒓 𝒊̂𝒏 𝒔𝒑𝒂𝒕̧𝒊𝒊 𝒂𝒍𝒆 𝒂𝒅𝒎𝒊𝒏𝒊𝒔𝒕𝒓𝒂𝒕̧𝒊𝒆𝒊 𝒑𝒖𝒃𝒍𝒊𝒄𝒆 𝒏𝒖 𝒂𝒓 𝒋𝒖𝒔𝒕𝒊𝒇𝒊𝒄𝒂 𝒆𝒇𝒐𝒓𝒕𝒖𝒓𝒊𝒍𝒆 𝒃𝒖𝒈𝒆𝒕𝒂𝒓𝒆 𝒔𝒖𝒑𝒍𝒊𝒎𝒆𝒏𝒕𝒂𝒓𝒆.”

Chermeze pe bani publici se pot face, bani pentru artificii și luminițe sunt, fonduri pentru decorațiuni de Paște și Crăciun avem. Doar pentru monumentele istorice nu se găsesc resurse. Fostul Palat Episcopal ar putea fi achiziționat și reabilitat cu fonduri europene, prin liniile de finanțare deschise prin Programul Regional Nord-Vest și introdus în circuitul turistic ca muzeu.

Din păcate, aici nu e vorba doar de nepăsare și indolență. Sunt și interese imobiliare la mijloc. Monumentul istoric cuprinde 3 numere cadastrale, terenul clădirii, precum și terenurile din jur. Prin aceste propuneri din Consiliul local se încearcă separarea monumentului și valorificarea terenului aferent clădirii, respectiv curtea interioară. Aceste lucruri sunt la limita legalității și nu se pot face fără acordul Direcției Județene de Cultură.

USR se va lupta pentru salvarea Monumentului istoric “Fostul Palat Episcopal”. Consilierii locali vor vota împotriva neexercitării dreptului de preemţiune și vor propune achiziționarea clădirii de către Primăria Baia Mare și reabilitarea acesteia.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și