USR l-a chemat azi în fața Românilor pe Ministrul Novak pentru a da explicații față de abuzurile din ministerul pe care-l conduce.

Mi-aș fi dorit să vorbim realizările din mandatul lui de Ministru, dar din păcate, acestea sunt inexistente. Și asta pentru că România nu are un Ministru al Sportului, ci un șmecher.

1. Un șmecher care în loc să se ocupe de dezvoltarea sportului, își îmbogățește rudele, găștile de interese și apropiații.
2. Un șmecher care intervine în alegerile federațiilor sportive atunci când rezultatele alegerilor nu-i convin, dar nu ia măsuri atunci când au loc abuzuri în federații.
3. Un șmecher pus pe căpătuială, care a ratat toate obiectivele anunțate la începutul mandatului și care are zero respect față de sportvi, față de profesionișitii din sport și față de România.

Cum este posibil ca exact în domeniul în care fair-play-ul, integritatea și cinstea ar trebui să fie lege să avem parte de asemenea abuzuri grosolane?

Explicați în fața țării domnule ministru Novak despre toate premiile pe care vi le-ați acordat de-a lungul timpului fără a ține cont de incompatibilități și conflictele de interese. Au fost multe, poate nu le mai țineți minte pe toate.
Vă fac eu un rezumat:

• v-ați dat 75 de mii de euro premiu ca Președinte al Federației Române de Ciclism.
• Ați mărit, din pix, fără pic de rușine, cu 100% primele pentru sportivii participanți la JO 2020, pentru că doar acolo aveați interes direct. Restul sportivilor au stat luni de zile să aștepte ceea ce li s-ar fi cuvenit.
• Ați dat peste 100 de mii de lei unei federații sportive, care, ce coincidență, are secretar general o rudă de-ale dumneavoastră.
• Și, cel mai recent exemplu, de altfel și cel mai mediatizat: v-ați premiat tatăl cu 112.000 euro pentru Jocurile Paralimpice de la Tokyo. Doar că, ce să vezi, așa cum reiese din acte, tatăl dumneavoastră n-a făcut parte din delegația oficială. În numele tatălui, fiul – ministru premiază.

Dar, domnule ministru, vă aduc aminte că nu sunteți ministrul Familiei, ci al Sportului. Ar trebui să fiți model de corectitudine, fair play și să încurajați performanța, nu hoția și șobolănelile!

Vedem o dublă măsură din partea ministrului Novak și când vine vorba de federațiile sportive:

• Novak a suspendat alegerile conducerii Federației Române de Hochei pe Gheață deoarece rezultatele nu au fost pe placul lui. Și-a amenințat subalternii din minister pentru că nu au ascultat de ordinul lui politic și a refăcut abuziv alegerile din Federație, cu cluburi sportive din anturajul lui. De aceea, Federația Române de Hochei a depus plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru abuz în serviciu.
• Nu același lucru s-a întâmplat atunci când Federația Română de Schi-Biatlon a blocat participarea sportivei cu cele mai bune rezultate la competiții internaționale, la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing 2022.

Ministrul Novak intervine doar când are el chef, când are un interes, politic. Explicați cum vine asta.

Și ca și cum toate acestea nu ar fi de ajuns, Ministrul Novak a renunțat la banii în plus pe care i-a dat Parlamentul către Ministerul Sportului. Mă refer la acele tichete de sportiv de 150 de lei/lună pentru toți juniorii din România care participă la competiții sportive. Legea a fost prorogată, pentru că Ministrului Novak nu-i pasă de mișcarea sportivă, ci doar de apropiații lui.

Acest Ministru are în spate o coaliție cu o majoritate de 70% și putea să facă toate reformele reale de care are nevoie sportul românesc, dar din păcate se ocupă de găinării.

Și acesta este și cel mai trist lucru: că AZI în loc să vorbim despre dezvoltarea sportului din România, despre investiții în baze sportive, resurse mai multe către copii și juniori, sportul comunitar sau finanțare și sponsorizare a sportului, trebuie să păzim ministerul de un individ care a luat instituția pe persoană fizică.

Problemele rămân în continuare nerezolvate iar acesta este încă un mandat ratat pentru sportul românesc. De aceea, Ministrul Novak trebuie să plece. Iar coaliția care-l ține în brațe să găseacă un om căruia să-i pese cu adevărat de sport.
La final, un singur lucru vă mai spun domnule ministru: Ați ridicat tupeul la un nivel atât de înalt încât cred că și colegii din alianță, de la PSD, ar putea să primească lecții de la dumneavoastră!"

-discursul de azi din plen de la Ora Guvernului


Brian Cristian
Deputat URS de Maramureș

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News
Patch-uri Custom Constan?a

Citește și