Comisia pentru Afaceri Externe a parlamentului de la Ankara a aprobat textul după 19 luni de suspans şi l-a transmis Adunării Plenare pentru adoptare definitivă, o formalitate care ar urma să aibă loc în următoarele ore sau zile, dar la un moment - sau o dată - care nu a fost încă precizat.

Turcia şi Ungaria au blocat calea Suediei în procesul de aderare la NATO, multiplicând cererile şi pretextele pentru a-şi justifica reticenţele.

Ministrul de externe suedez Tobias Billström a salutat decizia luată în această seară de Ankara. "Suntem încântaţi să devenim membri ai NATO", a declarat el pentru canalul public de televiziune SVT Nyheter.

Suedia şi-a depus candidatura în acelaşi timp cu Finlanda, care a devenit în acest an cel mai nou membru al Alianţei Nord-Atlantice conduse de SUA, ca răspuns la invazia rusă din Ucraina, începută în februarie 2022.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat în octombrie că va trimite parlamentului de la Ankara cererea de a ratifica aderarea Suediei la Alianţă. Însă luna aceasta, el a condiţionat ratificarea de aprobarea de către Congresul SUA a vânzării de avioane F-16 pentru armata turcă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și