Deputatului PNL Vasile Berci a lansat o propunere legată de durata mandatelor pentru parlamentari, primari și președinții de consilii județene, precum și de modalitatea de organizare a alegerilor în România.
Astfel, acesta propune ca toate tipurile de alegeri să aibă loc într-un singur an iar mandatele să fie de 5 ani pentru toti alesii, începând cu anul 2019.
Redăm mai jos propunerea deputatului PNL de Maramureș, Vasile Berci:
„In opt ani (2007-2014), au avut loc de opt ori alegeri, la care s-au adăugat şi cele două referendumuri, în 2007 şi 2012.
Pornind de la starea de fapt, de la realitatea redată mai sus, avansez o propunere simplă, pragmatică şi cred viabilă, care să fie dezbătută cu maturitate în Comisia comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constituţiei României.
Având în vedere că mandatul preşedintelui şi legislatura Parlamentului U.E. au durata de cinci ani, cu alegeri în acelaşi an, propun ca durata legislaturii Parlamentului României, mandatului preşedinţilor de C.J., primarilor, consiliilor judeţene şi locale să fie tot de cinci ani.
Această propunere ar schimba lucrurile radical în bine. Astfel, în 2019, alegerile locale se comasează cu europarlamentarele, iar prezidenţialele cu alegerile parlamentare. Pentru a trece la acest sistem este necesară o măsură tranzitorie, şi anume mandatul administraţiilor judeţene şi locale precum si a Parlamentului Romaniei, să fie de trei ani, în urma alegerilor locale si parlamentare din 2016 (2016-2019).
Câteva argumente care cred că sunt greu de contestat:
Optimizarea actului de guvernare şi a performanţei administraţiilor locale. Neavând aproape în fiecare an sabia lui Damocles (alegerile) deasupra capului, Guvernul se poate concentra timp de patru ani pe o bună guvernare, adică proiecte de legi şi hotărâri de Guvern corecte şi inspirate, netrecute prin filtrul şi logica electorală, nocivă şi populistă.
Se ştie că absenteismul la alegerile locale şi prezidenţiale este mult mai redus, comparat cu cel la europarlamentare şi parlamentare. Comasând alegerile locale cu europarlamentarele şi prezidenţialele cu parlamentarele s-ar asigura o prezenţă la vot mult mai bună ca acum la toate tipurile de scrutin.
Economii mari din banul public (buget) alocat pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor.
Există state în UE, puţine este drept, care organizează scrutinuri la cinci ani, nu patru”.
Preluare: beuca.wordpress.com