„Cred că această săptămâna arată cum ar funcționa Parlamentul după alegerile parlamentare, când USR va ajunge la guvernare. S-a legiferat, în sfârșit, în interesul cetățenilor. „Legea Mirosurilor” este o victorie în domeniul protecției mediului și al calității vieții! Este un instrument important pentru toți românii care se confruntă cu problemele cauzate de poluarea olfactivă. Fie că vorbim de gropile de gunoi, de fermele de porci, de fabricile de cauciuc sau de ale activități cu puternic impact, sănătatea și calitatea vieții a sute de mii de români ce locuiesc în proximitatea acestor poluatori are de suferit. Pot să vă dau exemplul concret al recentelor arderi de gunoi de lângă Baia Mare”, declară deputatul USR Maramureș, Vlad Duruș.

Această lege stabilește unele reglementări clare referitoare la măsurarea și monitorizarea disconfortului, precum și la prevenirea, eliminarea sau reducerea acestuia, astfel încât acesta să nu afecteze sănătatea populației și mediul în ansamblul său. Legea stabilește obligații atât pentru operatorii economici a căror activitate generează mirosuri, cât și pentru autoritățile publice.

„Despre DNA-ul Pădurilor am mai vorbit. Este mare nevoie de această instituție, mai ales în județul nostru, în Maramureș. Se taie anual 38,6 milioane metri cubi de lemn, dublu față de cifrele oficiale, din care aproximativ jumătate sunt păduri din Transilvania, iar Maramureşul ocupă primul loc la tăierile ilegale. Raportul RISE Proiect este grăitor în acest sens. Aproape un milion de metri cubi de lemn a fost exploatat ilegal în ultimii opt ani în Maramureș. Este echivalentul unei păduri de 2500 de hectare care a dispărut complet. O pagubă de aproximativ 40 de milioane de euro. Ce a făcut statul român împotriva acestei mafii până acum? Aproape nimic – doar câteva dosare pe infracționalitate forestieră, cu un volum total departe de dimensiunea prejudiciului și ZERO dosare pe restul infracțiunilor de mediu”, mai spune deputatul Duruș.

Legea pro-antreprenoriat inițiată de USR permite înființarea unei a doua firme fără să mai fie nevoie de o rudă ca asociat simbolic cu 0,1% din firmă, respectiv să se înființeze o firmă fără permisiunea tuturor vecinilor dacă nu desfășoară activitate comercială la sediu. De asemenea, legea elimină restricția de a avea o singură firmă per cameră, ceea ce înseamnă că vor putea fi înființate mai multe firme la aceeași adresă.
România are nevoie ca de aer de cât mai multe noi afaceri dacă vrem să sperăm la o recuperare economică sănătoasă. Este un pas mic pentru oamenii care vor să întreprindă în țara aceasta. Următorul pas este digitalizarea. Vrem ca ziua în care întreprinzătorii își vor deschide afaceri ca în Estonia și în Marea Britanie, pe internet, în 20 de minute, să vină cât mai repede, au transmis inițiatorii.

Biroul de presă Cabinet parlamentar Vlad Emanuel Duruș

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și