"Vineri, 30 septembrie, s-a încheiat perioada de consultare publică pentru proiectul de Ordin de Ministru de aprobare a derogărilor în cazul speciilor urs, lup și pisică sălbatică. Deși acest Ordin se dă încă din 2007, nici un Ministru al Mediului nu și-a asumat, în trecut, în mod transparent, lansarea lui în consultare publică, așa cum consider că e firesc. Noi am făcut-o tocmai pentru că este un subiect sensibil, cu multe argumente pro și contra. Sutele de mesaje pe care le-am primit, pe diverse canale, ne-au confirmat că am făcut alegerea corectă și m-am bucurat să constat că protecția biodiversității suscită un interes atât de viu în randul romanilor. Doresc să mulțumesc, și pe această cale, tuturor celor care și-au exprimat un punct de vedere pe acest subiect.

Trebuie să știți că, în momentul de față, am suspendat procedura de emitere a Ordinului de Ministru, pentru că încă ne lipsesc câteva elemente esențiale. În primul rând, avem nevoie de avizul Academiei Române, forul stiintific suprem al țării care, conform legii, are ultimul cuvânt de spus pe studiul ce stă la baza fundamentării proiectului de Ordin de Ministru, studiu elaborat de Universitatea Transilvania, împreună cu ICAS și Fundația Carpați.

Toată documentația a fost trimisă la Academia Română încă din 21 septembrie, inclusiv punctul de vedere al experților din grupul de lucru pe care Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor - România l-a constituit special pe acest subiect, de asemenea în premieră. Fără punctul de vedere al Academiei nu am de gând să înaintăm cu această procedură. În plus, am programat, în perioada următoare, o serie de discuții aplicate cu toți specialiștii implicați. La fel ca mulți dintre dumneavoastră, și eu am o serie de nelămuriri legate de oportunitatea, recomandată prin studiu, privind includerea unor specii în acest Ordin, sau a dimensiunii numărului de intervenții propuse.

Decizia finală va lua în calcul toate aceste elemente. Va trebui să găsim o soluție echilibrată, astfel încât să asigurăm atât conservarea speciilor protejate prin lege, cât și protecția și siguranța comunităților din zonele vulnerabile", a scrie Cristiana Paşca Palmer, pe Facebook.

Organizaţia World Wide Fund for Nature (WWF) a atras atenţia că vânătoarea este singura alternativă de control a conflictului dintre om şi animalele sălbatice, găsită de oficialii MMAP dacă ordinul ministerial aflat în dezbatere publică până vineri, 30 septembrie, ar fi fost adoptat.

”Autorităţile nu propun nicio alternativă la vânătoare, cum ar fi implementarea de măsuri de prevenire a conflictelor cu animalele sălbatice, câini la stână, garduri electrice, repelente etc. Nici măcar sistemul de compensaţii, existent în acest moment, nu funcţionează eficient”, susţine organizaţia ecologistă

În plus, WWF anunţa că Ordinul Ministerului Mediului prevedea şi împuşcarea de pisici sălbatice, cu toate că nu au existat pagube provocate de această specie.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și