Oficialii Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Maramures (DADR) au aratat ca, pentru a primi sprijin financiar, producatorii trebuie sa comunice situatia in maximum 24 de ore de la producerea calamitatilor.

Dupa ce anul trecut seceta le-a dat batai de cap agricultorilor, acestia au avut acum probleme din cauza inundatiilor. Calamitati de acest gen au fost semnalate in unele parti ale judetului.

"Pana in prezent s-au primit acele sesizari din partea celor afectati si calamitati in judetul nostru, sa vedem in continuare ce masuri se vor lua in aceasta privinta. Au fost cateva suprafete de teren inundate, ceva pasuni inundate la nivelul unor localitati din judet. In zona Copalnic Manastur, Cicarlau, unde au fost probleme deosebite", a declarat directorul DADR Maramures, Virgil Tantas.

Oficialul Directiei pentru Agricultura au mai aratat ca agricultorii care au inregistrat calamitati pot solicita despagubiri, cu conditia sa respecte termenul legal in care trebuie sa comunice problemele semnalate.

"Cel pagubit trebuie sa se adreseze in primul rand in maxim 24 de ore de la constatarea acestor fenomene meteorologice deosebite care se inregistreaza la noi in judet comisiilor locale care exista la nivelul primariei din localitatea din care face parte. In urma acestei sesizari, comisia trebuie sa se deplaseze in maximum 48 de ore de la producerea acelei calamitati, sa constate problemele la nivelul gospodariei. Trebuie sa respecte aceste termene, deoarece, dupa aceste termene, nu se mai incadreaza in legislatie si constatarile ulterioare nu sunt luate in considerare", a precizat Virgil Tantas.

Reprezentantii DADR au mai aratat ca in prezent intentia Ministerului Agriculturii e de a promova un act legislativ care vizeaza constituirea de fonduri mutuale in agricultura. Practic, fermierii ar urma sa cotizeze la acest fond, iar producatorii cu terenuri calamitate ar putea fi despagubiti.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și