Ministrul Educației a vorbit despre planul pentru siguranță școlară și colaborarea dintre instituții pentru combaterea consumului de droguri în rândul elevilor.

Ligia Deca, ministrul Educației: Gravitatea fenomenului e subliniată și de felul în care a fost elaborat planul pentru siguranță școlară. Dacă până acum erau doar trei ministere partenere, MAI, Ministerul Educației și Ministerul Dezvoltării, anul acesta, pe fondul crizelor generate de incidente care au presupus consum de substanțe interzise, s-au alăturat o serie de alte instituții: Ministerul Sănătății, Ministerul Familiei, Ministerul Culturii, în ideea unei campanii de sensibilizare. Plus alte instituții cu responsabilități în domeniu. Fiecare entitate își va trimite reprezentanții într-un grup de lucru tehnic care să vină cu un plan, apropo de testare. În acest plan, fiecare instituție are o responsabilitate. La noi, la Ministerul Educației, pe zona de informare, explicarea riscurilor, implicarea familiilor, realizarea unei proceduri care să însemne că fiecare om din școală știe cum să reacționeze atunci când există o suspiciune sau un caz confirmat, și, sigur că da, asistență dată celorlalte entități, care se ocupă de testare (Ministerul Sănătății), de partea de prevenire, trafic (MAI), pentru ca aceste informații integrate să fie un succes. Nu este un fenomen care să se poată combate doar de Ministerul Educației sau doar din școală. Dacă specialiștii lucrează împreună cred că putem să venim cu măsuri coerente.

Ministrul a explicat care este rolul cadrelor didactice în această situație și a subliniat necesitatea respectării principiului acordului parental și principiului confidențialității.

Ligia Deca, ministrul Educației: Eu nu cred că rolul cadrelor didactice este să facă teste. Eu cred că există un rol foarte bine definit al cadrelor didactice, și anume acela de a educa. Pentru testare și alte proceduri medicale avem nevoie de specialiști din zona sănătății publice. Și cred că orice mecanism de testare trebuie să aibă la bază niște principii. În primul rand, principiul acordului parental, părinții să fie de acord și să solicite. În al doilea rând, principiul confidențialității și al evitării oricărui fel de stigmatizare - și așa bullying-ul este un fenomen extins, pe care îl vedem în toate țările UE. Trebuie să avem mare grijă ca, prin această acțiune, să nu cumva să vulnerabilizăm și mai ales cred că trebuie să ne punem întrebarea. Odată ce familia decide testarea, care sunt pașii următori. Ce se întâmplă după? Care este rolul școlii, care este rolul consilierilor, DGASPC, instituțiilor medicale? Nu este o acțiune simplă și în niciun caz nu se rezumă totul la testare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și