Ce este cataracta?

Cataracta este o tulburare a cristalinului natural cu care ne naștem. La naștere, această lentilă este clară. Pe măsură ce îmbătrânim, își pierde claritatea și devine tulbure. Cu alte cuvinte, cataracta este o opacifiere a cristalinului natural care este poziționat în spatele irisului, corneei și al pupilei. Ca și obiectivul unei camere de fotografiat, cristalinul ajustează și focalizează vederea.

Cum apare cataracta?

Cristalinul este format în cea mai mare parte din apă și proteine. Pe măsură ce îmbătrânim, structura proteinelor se schimbă și în unele cazuri se împreunează formând opacități pe cristalin.

Cum decurge o operație de cataractă și care sunt avantajele acesteia?

Operația de cataractă este singura și cea mai eficientă modalitate de tratare a cataractei și de recâștigare a vederii fiind cea mai frecventă operație oftalmologică și având o rată foarte înaltă de reușită. Cataracta nu se poate trata cu picături! Nu există alt tratament pentru cataractă decât intervenția chirurgicală. În timpul operației de cataractă, cristalinul afectat este îndepărtat și, de obicei, este implantat un cristalin artificial clar. Scopul operației de cataractă este de a înlocui cristalinul opacifiat cu un cristalin artificial pentru a restabili vederea la aceeași valoare ca înainte de apariția cataractei. În unele cazuri, totuși, o cataractă poate fi îndepărtată fără a se introduce o lentilă artificială.

Avantajele operației de cataractă:

- este o intervenție ușoară
- nu există suturi la nivelul inciziei
- se desfășoară sub anestezie locală
- recuperare vizuală post-operatorie rapidă
- nu necesită internare
- nu doare
- îmbunătățește semnificativ calitatea vieții

După operația de cataractă

După operația de cataractă, vederea va începe să se îmbunătățească în câteva zile. Vederea dumneavoastră poate fi neclară la început, dar se reglează pe măsură ce ochiul se vindecă. Culorile pot părea mai strălucitoare după intervenția chirurgicală, deoarece priviți printr-un obiectiv nou și clar. Medicul oftalmolog vă va oferi toate informațiile privitoare la recomandările postoperatorii.

Îndepărtarea cataractei reprezintă una dintre cele mai sigure și eficiente proceduri chirurgicale.

Inovaţiile continue ale tehnicilor chirugicale și instrumentelor folosite au făcut ca procedura să devină mai sigură ca niciodată. Intervenția pentru îndepărtarea cataractei va aduce numai beneficii, precum recăpătarea vederii și reducerea independenței față de ochelari, atfel se va obține o îmbunătățire semnificativă a calității vieții. Cu cât decizia de a efectua această intervenție este mai rapidă, cu atât vă veți bucura mai repede de rezultatul intervenției și de o vedere optimă.

Când trebuie efectuată operația de cataractă?

Din păcate, multe persoane în vârstă se confruntă cu cataracta acceptând pierderea vederii ca pe o parte inevitabilă a procesului de îmbătrânire, mai degrabă decât să caute tratament medical.

Cataracta nu trebuie să devină „coaptă” pentru a fi tratată, așa cum se credea în trecut. Acum câțiva ani, când tehnologia nu era dezvoltată, cristalinul nu putea fi îndepărtat în siguranță din ochi dacă nu se afla într-un stagiu relativ avansat de dezvoltare. Cu tehnologia de care medicina oftalmologică dispune în prezent însă, cristalinul bolnav poate fi îndepărtat în orice stadiu de dezvoltare al patologiei.

Este adevărat că, cu cât cataracta se dezvoltă mai mult, cu atât țesutul devine mai ferm. Într-un stadiu avansat, cataracta mai fermă poate fi mai greu de îndepărtat. În unele situații, este mai indicată îndepărtarea cristalinului mai devreme, decât mai târziu. În majoritatea cazurilor totuși, un individ care suferă de această boală, dar nu se confruntă cu un disconfort ocular prea mare, poate amâna tratamentul.

Clinici Vitreum:
- Satu Mare: Bd. Cloșca, nr. 8
- Baia Mare: Strada Progresului, nr. 56
- Oradea: P-ța Independenței, nr. 47
- Beiuș, jud. BH: Strada Română nr. 8

Pentru alte informații și programări ne puteți contacta la nr. de telefon : 0740 231 559.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și