Uraganul Irma, cu o viteză a vântului de 300 de kilometri pe oră, a lovit insula Saint Martin. Imaginile au fost surprinse de o cameră de supraveghere de pe celebra plajă Maho, din jumătatea olandeză a insulei. Este plaja peste care trec avioanele care aterizează pe aeroportul Prinţesa Juliana. Camera a filmat până când a fost spulberată de furtună. Terminalul aeroportului a fost devastat iar pista, acoperit cu nisip. Marina olandeză a intervenit să ajute sinistraţii.

Ronald Plasterk, ministrul olandez de Interne: „Pagubele sunt uriaşe, dar încă nu realizăm cât de mari sunt, deoarece comunicarea este foarte dificilă”.

În jumătatea franceză a insulei, străzile au fost inundate, maşinile au fost acoperite de apă iar vasele din port au fost aruncate de valuri unele peste altele.

Emmanuel Macron - preşedintele Franţei: „Suntem alături de cei care se află în ţara noastră, deşi sunt la mii de kilometri distanţă, şi care sunt sinistraţi, care au pierdut totul.”

Mica insulă Barbuda a fost distrusă în proporţie de 95 la sută. Puţinele clădiri care au rămas în picioare nu mai au acoperişuri sau ferestre.

Localnic: „Oamenii alergau din casă în casă, vedeam maşini care zburau pe deasupra capetelor noastre, vedeam containere de 12 metri care zburau în stânga şi-n dreapta. Oamenii se legau de acoperişuri cu frânghii, ca să nu fie luaţi pe sus.”

Haiti, Republica Dominicană, Cuba şi statul american Florida se pregătesc şi ele de venirea uraganului Irma. Localnicii îşi fac provizii, iar turiştii încearcă să plece până nu e prea târziu. Autorităţile fac apel la voluntari care să ajute la pregătiri.

Rick Scott, guvernatorul statului Florida: „4.000 de voluntari s-au înscris în mai puţin de 24 de ore. Dar avem nevoie de mai mulţi. Avem nevoie de circa 17.000 de voluntari în tot statul.”

Irma este cel mai puternic uragan care s-a format în Atlantic în ultimele decenii şi unul dintre cele mai mari înregistrate vreodată.


Preluare: Digi 24

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și