Acesta este rezultatul unei analize făcute la un laborator de stat deschis acum 11 ani. Jurnalistul acuză autoritățile că, în ultimii zece ani, nu au verificat dacă există neconcordanțe între concentrația scrisă pe ambalaj și concentrația reală, deși un astfel de test de laborator costa doar 800 de lei.

”Am făcut probe la un laborator de stat, unul care a fost construit acum 11 ani și care este acreditat la Bruxelles. El a fost construit la inițiativa UE, care ne-a spus că trebuie să măsurăm pe diverse produse dacă ce e pe etichetă e și înăuntru.

Analiza e șocantă și șocate trebuie să fie și autoritățile. Nu vorbim aici de o firmă, de un produs, ci de faptul că statul nu a făcut o analiză care costă 800 de lei. Anumite analize simple care dovedesc concentrația costă 800 de lei. Nicio analiză nu a fost făcută în ultimii zece ani.

E joi înainte de Paște. Până luni, conform statisticilor, vor fi internați 50.000 de români, dintre 10.000 de copii. Trebuie să fie date niște răspunsuri, să ni se explice de ce nu s-au făcut astfel de analize, să se vadă cât de gravă e problema.

Am dovedit mai multe lucruri: primul, că statul nu verifică niciodată concentrația - ministrul însuși a spus clar că nu se verifică -, apoi, că sunt documente din interiorul fabricii producătorului care a capturat piața pentru că face și analizele. Pe mâna cui suntem? Omul acesta s-a uitat în ochii noștri și ne-a spus că totul e în regulă. Rezultatul ICECHIM pe o substanță e de 10 ori. Pe cealaltă e cu 30% - enorm având în vedere unde e folosită. Cineva trebuie să ne răspundă, nu se poate să se mai joace cu ambiguitatea.

Substanța testată e dintr-un lot de dinainte de ”Colectiv” care a fost folosită și pe timpul ”Colectiv” și are termen de valabilitate până în 2018. E folosită și în sălile pentru arși și în secția de terapie intensivă. În ianuarie i-a schimbat numele, dar nu conținutul.

Nu trebuia să mergem noi cu analizele la un laborator. Nu e treaba noastră asta. Complicitatea trebuie să înceteze. Statul mai are niște becuri care pâlpâie: în raporturile oficiale ale DSP scrie că sunt neconformități, dar alte instituții au bagatelizat, au spus că e o chestie birocratică. Suntem în situația în care tipul ăsta de ambiguitate trebuie să înceteze. Cineva trebuie să acționeze”, a susținut Cătălin Tolontan.


Preluare: B1 TV

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și