Potrivit MEN, după aprobarea prin ordin de ministru a pachetului de reglementări în domeniul manualelor școlare (prevăzută pentru 31 mai), se poate începe elaborarea proiectelor de manuale-pilot pentru clasa I.

Ele pot fi elaborate de edituri, autori individuali, grupuri de autori sau societăți economice şi vor fi evaluate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE).

Conform calendarului întocmit de MEN, în noiembrie 2013 manualele pilot pentru clasa I vor ajunge în bibliotecile școlare şi, în variantă digitală, pe website-ul www.manuale.edu.ro, iar abia din primăvara anului viitor ele vor putea fi comandate de cadrele didactice. Din anul școlar următor vor fi disponibile manuale noi şi pentru clasele a II-a, a V-a şi a IX-a. Până în 2017 oficialii din educație şi-au propus să încheie procesul de schimbare a manualelor.

Într-un document explicativ postat pe site-ul ministerului, reprezentanții MEN dau câteva detalii legate de modul de prezentare a viitoarelor manuale. "Principala noutate în domeniul manualelor școlare se referă la faptul că manualul şcolar va fi însoțit de componenta digitală, stocată pe un CD şi disponibilă pe platforma www.manuale.edu.ro", precizează MEN.

Componenta digitală va cuprinde un pdf ce va conține varianta tipărită a manualului, dar şi o serie de activități multimedia interactive de învățare – AMII. Acestea din urmă vor fi sub formă de exerciții interactive, jocuri educaționale, animații, filme sau simulări care aduc "un plus de profit cognitiv".

Proiectele de manuale vor primi, la evaluare, un număr de puncte, în funcţie de respectarea anumitor criterii de calitate stabilite de MEN. Pentru a fi aprobat de minister, un proiect de manual va trebui să obțină minimum 57 de puncte din 70 posibile.


Preluare: Yahoo News Romania

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și