Facilitatea a fost introdusă de Ministerul Transportrilor, pentru a crește încasările la buget și a reduce numărul celor care uită să își înnoiască rovinieta. Noua măsură va intra în vigoare în 27 aprilie 2022.

Pentru a reduce numărul amenzilor aplicate, dar și pentru a crește încasările la buget, autoritățile au stabilit, printr-un ordin al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii (MTI) oficializat în prima jumătate a lunii și care va intra în vigoare miercuri, ca, în curând, cei ce dețin roviniete cu o valabilitate de minimum 30 de zile să fie anunțați, prin e-mail, de expirarea ei scrie avocatnet.ro

Rovinieta este o sumă plătită de șoferi, care le dă dreptul de a folosi mașina pentru care au plătit taxa, pe parcursul unei perioade, pe rețeaua de drumuri naționale.

Astfel, prin Ordinul MTI nr. 365/2022, publicat în 12 aprilie în Monitorul oficial și care se va aplica de miercuri, se introduce posibilitatea ca șoferii să fie notificați, prin e-mail, de termenul de expirare a rovinietei. Notificarea va fi transmisă doar în cazul rovinietelor cu valabilitate egală sau mai mare de 30 de zile.

Indiferent că pleacă în vacanță sau cu treabă, șoferii din România trebuie să se asigure înainte să plece la drum că au plătită rovinieta. Mulți spun că uită să facă acest lucru și riscă să fie amendați, însă de pe 27 aprilie această scuză nu mai poate fi invocată, potrivit Digi24.ro.

Reprezentanții Ministerului Transporturilor spun că de la sfârșitul acestei luni pot cere o notificare pentru expirarea rovinietei.

„Este, practic, o facilitate pentru acei șoferi uituci pentru a-i ajuta le oferim această facilitate, nu este obligatoriu, dar cei care vor își vor da adresa de e-mail iar noi le vom trimite această notificare anunțându-i că le expiră rovinieta într-o anumită perioadă” spune Alin Șerbănescu, purtător de cuvânt CNAIR.

Ce amenzi se dau pentru lipsa rovinietei
Acordul sau refuzul șoferului de a fi notificat în legătură cu data expirării rovinietei, dar și adresa de e-mail unde se va trimite notificarea, în cazul în care își dă acordul, vor fi furnizate de acesta la cumpărarea unei roviniete.

Potrivit OG 15/2002, atunci când circulă cu mașina în afara localităților, șoferii trebuie să aibă rovinietă valabilă.

Concret, actul normativ stabilește că rovinieta este „o anumită sumă a cărei plată conferă unui vehicul dreptul de a utiliza, pe parcursul unei perioade date, rețeaua de drumuri naționale din România”.

De principiu, rovinieta poate avea valabilitate de o zi, șapte zile, 30 de zile, 90 de zile sau un an. Fac excepție autoturismele și mașinile de marfă cu masa de până la 3,5 tone, pentru care se poate cumpăra rovinietă cu durata de cel puțin șapte zile, adică pentru ele nu se pot cumpăra roviniete de o zi.

Guvernul pregătește majorarea amenzilor pentru neplata taxei de drum. Legea e la parlament
Amenzile ce se pot aplica celor care circulă cu mașina pe drumurile publice fără să aibă o rovinietă valabilă sunt cuprinse între 250 și 4.500 de lei.

Amenzile cele mai mici se dau în cazul autoturismelor (250 – 500 de lei), în timp ce amenzile cele mai mari se dau în cazul vehiculelor mari de transport de marfă (3.000 – 4.500 de lei).

Printr-un proiect adoptat acum câteva zile de Guvern, care va intra în Parlament pentru dezbatere și vot, autoritățile vor să majoreze cuantumul lor, cele mai mari creșteri urmând să apară în cazul mașinilor mari de transport marfă sau persoane.


Preluare: Alba24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și