Directorul Direcţiei Serviciilor de Navigaţie Aeriană Baia Mare (subordonată Administraţiei Române a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA RA Bucureşti), este pus sub acuzare pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, ambele în formă continuată. Pop Vasile, administratorul de fapt al SC MOZIGRES CONSTRUCT SRL Baia Mare, este cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită și complicitate la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, ambele în formă continuată, iar Pop Mihai Vasile, administrator al SC MOZIGRES CONSTRUCT SRL Baia Mare, este pus sub acuzare pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită și complicitate la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, ambele în formă continuată.

Conform procurorilor DNA, în intervalul 2012 – 2013, inculpatul Riţiu Traian – Anton, în calitatea de director al Romatsa Maramureş, a dispus achiziţionarea, prin atribuire directă, preferenţială, a unor lucrări de construcţii privind renovări şi amenajări interioare în spaţiile aparţinând Direcţiei Serviciilor de Navigaţie Aeriană Baia Mare, lucrări care s-au realizat prin finanţare din bugetul ROMATSA Regia Autonomă Bucureşti, în valoare de aproximativ 163.000 lei. Cele 5 lucrări au fost atribuite către SC MOZIGRES CONSTRUCT SRL Baia Mare, societate comercială administrată de către inculpatul Pop Mihai Vasile, cu încălcarea art. 19 din OUG nr.34/2006, creându-se un folos material pentru această societate comercială.

De asemenea, în cursul anului 2012, directorul Romatsa Maramureş a atribuit preferenţial contracte de lucrări care au fost supraevaluate, vizând în special renovări şi amenajări interioare şi exterioare ale spaţiilor aflate în patrimoniul instituţiei pe care o conduce. Lucrările s-au realizat prin finanţare din bugetul ROMATSA Regia Autonomă Bucureşti, acestea fiind în valoare de aproximativ 186.442 lei, fapt în urma căruia acesta a creat un prejudiciu patrimoniului Administraţiei Române a serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA RA Bucureşti şi a fost obţinut un avantaj pentru societăţile comerciale executante. Astfel în intervalul martie – iunie 2012, unei societăți comerciale i-au fost atribuite direct trei contracte de lucrări, respectiv lucrări de renovare a platformei staţiei meteo, a radiofarului din localitatea Borleşti, cât şi contractul „Reparaţie exterioară vigie TWR”.

În luna mai 2012, unei alte societăţi comerciale i-au fost atribuite lucrări de reparaţii la radiofarul din localitatea Borleşti, respectiv izolarea şi finisarea pereţilor exteriori. Necesitatea realizării acestei ultime investiţii nu a fost argumentată într-un memoriu tehnic de necesitate, care trebuia întocmit anterior solicitării înaintate către ROMATSA RA. În anul 2014, Traian Riţiu a dispus achiziţionarea, prin atribuire directă, preferenţială, a şase lucrări de construcţii privind renovări şi amenajări interioare în spaţiile aparţinând Direcţiei Serviciilor de Navigaţie Aeriană Baia Mare, lucrări care s-au realizat prin finanţare din bugetul ROMATSA Regia Autonomă Bucureşti, în valoare de aproximativ 194.318,59 lei.

Cele şase lucrări au fost atribuite către SC MOZIGRES CONSTRUCT SRL Baia Mare, societate comercială administrată de către inculpatul Pop Mihai Vasile, cu încălcarea art. 19 din OUG nr.34/2006, creându-se un folos material pentru această societate comercială.

În schimbul atribuirii lucrărilor, SC MOZIGRES CONSTRUCT SRL Baia Mare a realizat mai multe lucrări de construcţii şi amenajare, în mod repetat, la un imobil aparţinând lui Riţiu Traian Anton, fără a i se pretinde sau a se primi de la acesta vreo sumă de bani sau bunuri și fără emiterea de documente contabile. De asemenea inculpatul Pop Vasile, administrator de fapt al SC MOZIGRES CONSTRUCT SRL Baia Mare, a efectuat, de mai multe ori, plăţi de materiale necesare la construirea imobilului aflat în proprietatea lui Riţiu Traian Anton, la diverşi furnizori, sume de bani care nu i-au fost restituite de acesta din urmă.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, cei trei trebuie să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori sunt chemaţi, să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei, să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea lor de către organul judiciar care a dispus măsura, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori sunt chemaţi, să nu părăsească teritoriul României, altfel decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului, să nu se apropie de ceilalţi inculpaţi şi să nu comunice cu aceste persoane direct sau indirect pe nicio cale şi să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.

Celor trei inculpaţi li s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Pe de altă parte, Mihai Pătraşcu, comandantul Aeroportului Internaţional Baia Mare susţine că ancheta efectuată de procurorii DNA la Romatsa nu are nicio legătură cu aeroportul din Baia Mare. „Romatsa este doar un chiriaş al Aeroportului Baia Mare. Lucrările efectuate acolo nu au nicio legătură cu aeroportul. Acestea nu sunt efectuate din fonduri ale Consiliului Judeţean”, susţine Pătraşcu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și