Până acum, distribuitorii nu erau obligați să racordeze la rețea localitățile neelectrificate, ci făceau acest lucru doar dacă această investiție se justifica economic. Electrificarea localităților izolate era realizată cu bani din bugetul central, prin Ministerul de Interne, și din bugetele locale.

"Comitetul de Reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei a aprobat, în ședința de astăzi, 23.10.2013, Metodologia pentru evaluarea condițiilor de finanțare a investițiilor pentru electrificarea localităților ori pentru extinderea rețelelor de distribuție a energiei electrice, reglementare emisă în vederea actualizării cadrului de reglementare necesar transpunerii prevederilor din Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123 / 2012. Potrivit prevederilor acestei legi (art. 51), operatorul de distribuție concesionar este obligat să asigure dezvoltarea și finanțarea rețelei electrice de distribuție pentru electrificarea localităților ori pentru extinderea rețelelor de distribuție în zona acoperită de contractul de concesiune, la solicitarea autorităților administrației publice locale sau centrale, realizate în baza planurilor de dezvoltare regională și de urbanism", se arată într-un comunicat al ANRE.

Potrivit sursei citate, în cazul în care realizarea acestor investiții nu este justificată economic pentru operatorul de distribuție concesionar, acestea pot fi cofinanțate de autoritățile publice.

"Evaluarea condițiilor de finanțare a investițiilor respective se determină de operatorul de distribuție concesionar în baza unui studiu de fezabilitate, conform prevederilor metodologiei aprobate astăzi. Metodologia stabilește etapele și procedura de analiză și soluționare a cererilor de dezvoltare a rețelei electrice de distribuție pentru electrificarea localităților sau pentru extinderea rețelei electrice de distribuție, formulate de autoritățile administrației publice locale sau centrale în baza planurilor de dezvoltare regională și de urbanism, inclusiv modalitatea de evaluare a condițiilor de finanțare a lucrărilor respective", se mai arată în comunicatul ANRE.

Reprezentanții Autorității precizează că proiectul metodologiei a fost supus consultării publice, ca document de discuție, în perioada aprilie — mai 2013.

În România există trei distribuitori de electricitate de stat (Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Nord și Electrica Transilvania Sud) și cinci privați: Enel Muntenia, Enel Banat, Enel Dobrogea, E.ON Moldova Distribuție și CEZ Distribuție Oltenia.


Preluare: AgerPres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și