Deşi drumarilor li se recomandă să poarte măşti de protecţie, niciun muncitor nu poartă astfel de dispozitive. DN 18 Moisei – Borşa este în aceste zile în lucru. Lucrări se fac şi pe alte tronsoane de drum, dar în această parte a Maramureşului acum se lucrează mai intens ca niciodată. S-a început turnarea stratului de asfalt pe Moisei, iar timpii de aşteptare la semafoarele din zonă sunt mari. La toate acestea se adaugă praful care se ridică în urma circulaţiei maşinilor (tot mai multe la număr), localnicii din zona imediată a acestui drum ţinând geamurile închise tot timpul. Iar unii mai udă carosabilul în dreptul imobilului în care locuiesc.

„Demersurile făcute în ultima perioadă pentru zona Maramureşului Istoric s-au concretizat în câteva proiecte mari. Ne referim în primul rând la infrastructură rutieră, unde lucrurile se desfăşoară cu rapiditate. Există finanţări şi un progres important al execuţiei lucrărilor în zona Borşa, pe DN 18, se va finaliza lucrarea şi în zona Moisei, iar în zona Pasului Prislop execuţia a evoluat mult peste aşteptări în acest an, ceea ce ne face să credem că ne apropiem de final. Există o suplimentare a finanţărilor din partea Ministerului Transporturilor pentru executanţii lucrărilor, în sumă de 10 milioane de lei. Sperăm ca, la rectificarea bugetară să se aloce întreg necesarul pentru acest an, pentru a avea o lucrare aşa cum ne dorim. Ne bucurăm, de asemenea, de finanţările pe drumurile judeţene, pe Valea Izei şi pe Valea Ruscovei”, a arătat Gabriel Zetea, preşedinte al Consiliului Judeţean Maramureş.

„Cei care circulă pe aceste drumuri cu mult praf ţin geamurile de la maşină închise. Inhalatul prafului este periculos mai ales pentru copii, dar şi la adulţi. Mai ales dacă adulţii au probleme pulmonare. Cei care lucrează pe aceste drumuri ar trebui să poarte măşti de protecţie, pentru că acest praf te poate îmbolnăvi rău. Am avut boala morarilor, am avut silicoza, boala celor care lucrau în mină. Nu e de glumă cu acest praf. Recomandările medicilor se referă la luarea unor măsuri minime de siguranţă. Închiderea geamurilor de la maşină, circulaţie cu viteză mică pentru a nu ridica şi mai mult praful în aer, folosirea sistemelor de curăţare de la maşină, acele filtre”,a adăugat, pentru Glasul Maramureşului, Gheorghe Lascu, medic de familie.

„E praf să dăm şi la alţii, dar nu avem ce face. Se lucrează din greu, trec maşinile în viteză, se face un praf că nu vezi nimic o bună bucată de vreme. Îs foarte multe maşini, mai ales amu. Ţinem geamurile de la casă închise, că altfel nu ai putea sta la cât praf se adună. Dar a trece şi s-a turna asfalt odată şi odată”, a menţionat I. Hojda, localnic.

„De două săptămâni se lucrează intens. Nu am putut să îi opresc, să le spun să nu lucreze ca s-au întors acasă moiseienii. Îmi place acum cum înaintează, lucrurile merg bine. Până la toamnă avem asfalt. Maramureşul istoric a devenit foarte atractiv de o vreme încoace. Şi în Moisei se construiesc multe pensiuni, iar dacă se termină acest drum va fi şi mai bine. Foarte greu mai găseşti locuri de cazare acum”, a concluzionat primarul Moiseiului, Toader Şteţco.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și