"Săptămâna trecută am depus o plângere pentru că nu se găseşte contractul Bechtel. O plângere "in rem", în care am solicitat DNA să facă demersuri pentru a vedea ce s-a întâmplat cu contractul şi eventual să identifice persoanele vinovate de dispariţia lui. Acum, domnii procurori ne-au rugat, mai ales că eu sunt cel care a semnat plângerea, să aducem documente referitoare la corespondenţa între ministerul nostru şi celelalte ministere, prin care am solicitat să ni se pună la dispoziţie contractul pentru a-l desecretiza. Am adus documentele pe care le-am trimis la Transporturi, la CNADNR", a declarat Dan Şova.

El a catalogat ca fiind "caraghioasă" plângerea depusă împotriva lui la Parchetul General de fostul ministru al Transporturilor Anca Boagiu, explicând că nu a fost chemat de procurori în legătură cu acea plângere.

Dan Şova a precizat că va fi analizată posibilitatea să fie introdusă la Tribunalul Bucureşti o cerere privind legalizarea unei copii a contractului Bechtel, însă s-a întrebat cum se poate legaliza un contract secretizat, acest lucru urmând a fi lămurit cu o casă de avocatură.

Pe 21 august, Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine a depus la DNA plângere penală pentru săvârşirea infracţiunii de neglijenţă în serviciu privind protecţia informaţiilor clasificate, constând în lipsa exemplarului original al contractului de proiectare, construire şi finanţare a autostrăzii Braşov - Cluj - Borş încheiat între Statul Român, prin Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, şi compania americană Bechtel International Inc., precum şi a tuturor documentelor subsecvente acestui contract.

DPIIS cere, de asemenea, ca în situaţia în care se va dovedi că faptele care au condus la lipsa/refuzul de punere la dispoziţie a acestui document îmbracă forma altei infracţiuni să se dispună atragerea răspunderii penale, după caz, pentru infracţiunea de distrugere, furt sau abuz în serviciu contra intereselor publice.

"Plângerea a fost depusă la DNA, fiind vorba de o infracţiune de serviciu care poate aduce Statului Român pagube însemnate, mai mari decât echivalentul a 1.000.000 euro, ţinând cont de valoarea contractului cu Bechtel International Inc. Aceasta a fost făcută "in rem" şi nu e îndreptată împotriva unei persoane anume, Direcţia Naţională Anticorupţie fiind în măsură să cerceteze cine se face vinovat pentru lipsa exemplarului original al contractului", se arăta într-un comunicat al DPIIS.


Preluare: AGERPRES/(A - autor: Eusebi Manolache, editor: Mihai Simionescu)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News
Patch-uri Custom Constan?a

Citește și