– 7 birouri ale Direcției de Buget Finanțe din cadrul CJ Botoșani, precum și un birou în care își desfășoară activitatea directorul executiv Didii Magda;
– spațiile amenajate în incinta Consiliului Județean Botoșani cu destinație de arhivă pentru depozitarea documentelor din anii anteriori, utilizate de Direcția de Buget Finanțe;
– 5 birouri în care își desfășoară activitatea angajații Direcției de Investiții și Achiziții Publice din cadrul Consiliului Județean Botoșani, ce are în componență Serviciul de Achiziții Publice și Serviciul de Investiții;
– spațiile amenajate în incinta Consiliului Județean Botoșani cu destinație de arhivă pentru depozitarea documentelor din anii anteriori, utilizate de Direcția de Investiții și Achiziții Publice.

Florin Ţurcanu este suspectat de trafic de influenţă, abuz în serviciu, fals, în scopul obţinerii, în beneficiul personal, de sume de bani de la reprezentanții legali ai unor societăți comerciale cu capital privat din judeţul Botoşani care desfăşoară activităţi în domeniul agroalimentar, prin intimidare și ameninţarea cu utilizarea pârghiilor de control pentru sancţionarea firmelor, de către organe de control care desfășoară activități specifice la nivel local și central.

Ţurcanu i-a solicitat lui Gireadă Ionică, administrator al S.C. RAFFAELLO S.R.L., suma de 40.000 lei, în caz contrar afirmând că va interveni pe lângă organele cu atribuţii de control, de la nivel judeţean şi din subordinea Consiliului Judeţean Botoşani, care vor efectua controale şi vor aplica sancţiuni firmei până când firma va intra în insolvenţă. Urmare a acestor demersuri, Ţurcanu a primit în luna octombrie 2012 suma de 40.000 lei şi în luna decembrie 2012 suma de 40.000 lei.

În aceeaşi perioadă şi în aceeaşi modalitate a solicitat şi obţinut suma de 100.000 lei de la Căzăcuţ Iulian, administrator al S.C. DOLY COM S.R.L. şi S.C. KRAVYS MEAT SOLUTION S.R.L. Botoşani, în schimbul promisiunii că nu va solicita controale la acest agent economic din partea instituțiilor subordonate Consiliului Județean, în speță, DSVSA.

După preluarea mandatului de preşedinte al C.J. Botoşani, în luna iunie 2012, Ţurcanu Florin a discutat cu Mihalachi Victor, administrator al S.C. VICTOR CONSTRUCT S.R.L. Botoşani, cu privire la modalitățile de „colaborare” astfel încât plăţile lucrărilor pentru care instituţia pe care o reprezenta să se efectueze conform contractelor, stabilindu-se ca funcţionarul public să primească suma de 100.000 lei. Această înţelegere se referea la derularea a două contracte cu finanţare din bugetul UE, în valoare de peste 55.000.000 lei, respectiv „Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural şi modernizarea infrastructurilor conexe din zona Casei Ventura” în valoare de 12.624.033 lei, precum şi „Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Mavromati”din mun. Botoşani în valoare de 44.936.701 lei.
Ţurcanu Florin a solicitat lui Ion Ilie, pentru a fi menţinut în funcţia de director la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani, remiterea unor sume de bani. În acest scop, Ion Ilie a dispus tipărirea unui tiraj de 500 exemplare a unui album privind tradiţiile culturale din judeţul Botoşani, pentru care a decontat suma de 165 lei, deşi a achitat doar 65 lei pentru fiecare exemplar, diferenţa de 50.000 lei fiind oferită lui Ţurcanu Florin.

SC Victor Construct SRL Botoşani a câştigat, începând cu anul 2010, mai multe licitaţii, în valoare de aproximativ 26 milioane euro, organizate la nivelul judeţului Botoşani pentru proiecte derulate prin intermediul Programului Operaţional Regional. Pe parcursul implementării a patru proiecte, Mihalachi Victor, administrator şi asociat la SC Victor Construct SRL, SC Victor LDC Imobiliare SRL şi SC Cosmilux Company SRL, în scopul obţinerii unor foloase personale a obţinut sprijinul reprezentanţilor administraţiilor publice locale beneficiare ale finanţărilor comunitare reprezentate de fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani, Ţâbuleac Mihai şi al actualului preşedinte Ţurcanu Florin.

Din luna iulie 2012 Mihalachi Victor a întreprins demersuri prin care a obţinut susţinere din partea lui Țurcanu Florin pentru a obţine de avantaje financiare ilicite.

Activităţile ilegale desfăşurate de administratorul SC Victor Construct SRL constau în influenţarea deciziilor comisiilor de organizare a licitaţiilor, inclusiv prin înlocuirea ilegală a ofertelor depuse în cadrul licitaţiilor la care participă, executarea de lucrări care nu respectă din punct de vedere cantitativ şi valoric proiectul iniţial şi decontarea ilegală a valorii materialelor din oferta depusă, încheierea de acte adiţionale, în afara prevederilor legale, în scopul creşterii nejustificate a valorii finale a contractelor de lucrări, cointeresarea materială a reprezentanţilor beneficiarilor proiectelor investiţionale la care SC Victor Construct SRL are calitatea de antreprenor, în vederea recepţionării în condiţii ilegale a lucrărilor executate.

Aspectele se referă la contractul cu finanţare din fonduri europene nr. 983 din 26.10.2010 pentru Reabilitarea Spitalului Judeţean Mavromati în valoare de 5.085.928 lei, contractul de execuţie nr.9237/20.06.2011, privind reabilitarea Spitalului Mavromati, în valoare de 36.239.275 lei, contractul de lucrări aferent lotului nr. 2, în valoare de 5.689.698 lei, fără TVA aferent Proiectului privind Reforma Educației Timpurii derulat de Ministerul Educației Naționale în anul 2013, proiectul privind Reabilitarea și modernizarea urbană în municipiul Dorohoi, în valoare de 19.888.382 lei, precum și lucrările de investiții privind canalizarea menajeră și stația de epurare în localitățile Victoria și Tocileni, în valoare de 5.919.219 lei

În decursul anului 2014, Țurcanu Florin a întreprins demersuri pentru a facilita și determina încheierea contractului cu SC Tratoria Trade SRL Botoșani, prin influența și intervenţiile făcute asupra lui Gheorghincă Neculai pentru ca acesta din urmă să nu-și îndeplinească îndatoririle de serviciu și să întreprindă demersuri contrare îndatoririlor sale de serviciu, în scopul declarării ca eligibilă a ofertei făcută de SC Tratoria Trade SRL Botoșani.

Contractul a fost încheiat în baza unei înţelegeri prealabile între Gheorghincă Neculai, director adjunct la SC NOVA APASERV S.A. şi Purice Vasile, administratorul S.C. TRATORIA-TRADE SRL Botoşani,

În scopul perfectării înţelegerii, Gheorghincă Neculai i-a oferit lui Ţurcanu Florin un procent de 20% (reprezentând 1.180 de euro lunar) din valoarea plăţilor efectuate conform contractului, sumele de bani fiind asigurate de către Purice Vasile.

În perioada 2012-2013, Țurcanu Florin i-a solicitat lui Tupiluşi Tudorel, preşedintele filialei locale a Asociaţiei Nevăzătorilor din România, suma de 15.000 lei pentru ocuparea unei funcții de conducere într-o instituție din subordinea Consiliului Județean Botoșani. I-a mai solicitat să sponsorizeze în mai multe rânduri, organizarea unor evenimente în beneficiul președintelui C.J. Botoșani, care au constat în închirieri de spaţii pentru şedinţe, transport în judeţ al unor delegaţii, organizarea de mese festive și altele.

În schimbul „sponsorizării” evenimentelor, pentru care Tupiluşi Tudorel a utilizat peste 30.000 de lei, Ţurcanu Florin i-a promis că îl va sprijini să obţină o funcţie de conducere în cadrul Direcţiei Judeţene de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Botoşani, înţelegerea nemaifiind perfectată.


Preluare: JurnalMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și